-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Klar for akademia. Nå skal Torhild Kjelland bruke all sin kunnskap fra snart 30 år innen rusfeltet på å lede videreutdanningen i "Rus og psykisk helse" ved Høgskolen i Innlandet i Elverum. Hun har trivdes godt med alle prosjektene i Rusfeltets hovedorganisasjon: — Rusfeltet er stort, og RHO favner hele bredden, sier Kielland. Foto: Kai Nygård
Klar for akademia. Nå skal Torhild Kjelland bruke all sin kunnskap fra snart 30 år innen rusfeltet på å lede videreutdanningen i "Rus og psykisk helse" ved Høgskolen i Innlandet i Elverum. Hun har trivdes godt med alle prosjektene i Rusfeltets hovedorganisasjon: — Rusfeltet er stort, og RHO favner hele bredden, sier Kielland. Foto: Kai Nygård

— Jeg er en typisk prosjekttype

Hun har jobbet i rusfeltet helt siden 1995. Når Torhild Kielland nå skifter beitet, er det fortsatt rusfeltet som skal stå i sentrum, men i en mer akademisk setting. Etter ni år i RHO er det særlig en ting hun trekker frem: Arbeidet med å samle bruker- og pårørendeorganisasjoner i et nettverk. Privat er det løping med metal på øret og en lokal showgruppe som skaper kontrast til et alvorstungt rusfelt.

31. mai slutter Torhild Kielland som rådgiver i Rusfeltets hovedorganisasjon (RHO) etter ni år. Allerede mandag 3. juni starter hun som seksjonsleder for Psykisk helse og rehabilitering ved Høgskolen i Innlandet, Elverum.

Hun har jobbet i rusfeltet helt siden 1995. Først ved Stiftelsen Incognito Klinikk, deretter som ruskonsulent i Ringsaker kommune, så som spesialrådgiver ved Kompetansesenter rus region øst. 

Kielland ser tilbake på ni gode år i Rusfeltets hovedorganisasjon. Hun har trivdes svært godt og har mange høydepunkter å tenke tilbake på. 

— Stillingen min fantes ikke da jeg begynte i Rusfeltets hovedorganisasjon, så det har vært spennende å utforme denne jobben. Rusfeltet er stort, og RHO favner hele bredden, sier hun.

Samlet i nettverk

Det Torhild Kielland er ekstra stolt over, er jobben de har gjort med å samle bruker- og pårørendeorganisasjoner i et nettverk, der de sammen fronter saker som organisasjonene er enige om.

Hele åtte organisasjoner utgjør bruker- og pårørendenettverket til Norges største paraply – og medlemsorganisasjon i rusfeltet RHO: Foreningen for human narkotikapolitikk, A-larm, BaR - Barn av rusmisbrukere, Ivareta, RIO, proLAR Nett, Marborg og Normal Norge.

— Det å koordinere og samle nettverket har vært ett av mine ansvarsområder gjennom alle årene i RHO. Rusfeltet er mangefasettert, og vi har jobbet med mange ulike faglige og ruspolitiske saker, som å fjerne egenandeler i legemiddelassistert rehabilitering, kjempe fram en bedre hepatittstrategi og jobbe for en bedre boligpolitikk, forteller rådgiveren.

Samarbeid med andre innen rusfeltet

Med en liten administrasjon har samarbeid med andre aktører og medlemsorganisasjoner vært helt sentralt for Kielland. Arendalsuka er et eksempel der hun og Jan Gunnar Skoftedalen, leder i RHO, har etablert «Åpen Russcene» i samarbeid med Tyrilistiftelsen, Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen.

Her har det vært mange viktige ruspolitiske debatter de siste seks årene og også mange kjente profiler, blant andre forfatter Vigdis Hjort, skuespiller Rune Andersen, forfatter og kulturpersonlighet Martin Eia-Revheim og filmfotograf Petter Nyquist. 

I år kan vi se fram til mange nye arrangementer på Åpen Russcene.

— Jeg gleder meg spesielt til å få lede samtalen mellom forfatterne Maria Kjos Fonn og Oliver Lovrenski onsdag 14. august, sier hun.

Betydningen av musikk og fysisk aktivitet

Kielland har jobbet mye med å samle og å spre kunnskap om betydningen av fysisk aktivitet og musikk i rusbehandling.

Samarbeidet med Rådet for psykisk helse har vært en pilar i den sammenheng. Sammen har de lagt til rette for kunnskapsutvikling og kunnskapsspredning innen trening som medisin og musikkterapi, for ansatte og pasienter i rus- og psykisk helsebehandling.

— Begge felt har et sterkt kunnskapsgrunnlag som vi i samarbeid har gjort kjent for mange. Det forskes mye på trening som medisin for mennesker med avhengighet og/eller psykiske problemer, og kunnskapen om effekt tas på alvor av stadig flere. På mange vis kan en si at både musikk og trening er et godt «tilleggsspråk» for regulering av følelser.

 

Avreagerer fra alvorstungt rusfelt

Torhild Kielland har mye personlig erfaring å øse av når det blir snakk om trening og musikk. Hun henter selv nye krefter gjennom nettopp musikk og fysisk aktivitet.

— Jeg liker å løpe ute. Da har jeg gjerne metal på øret, artister som for eksempel Battle Beast og Dynazty. Spillelista gir meg ekstra piff når jeg skal trene, ler hun.

Kielland driver også med teater på fritiden. Hun har i over femten år vært aktiv med showgruppen Friserte Fruer som har satt opp store lokale forestillinger.

— Det har vært veldig inspirerende. Rusfeltet er til tider svært alvorstungt, så det er godt å holde på med helt andre ting på fritiden, sier hun.

Torhild Kielland bor i Brumunddal, og hun har pendlet til Oslo de siste ni årene.

— Det har fungert veldig bra og jeg bruker ofte tiden på toget til å jobbe eller pugge tekster. Det blir jo en sorg å ikke skulle jobbe i Oslo mer. Jeg er veldig glad i byen. Det blir 40 minutter i bil til Elverum, men det blir bra det også.

Prosjekttype

Kielland har mange prosjekter i livet sitt og er en person som liker å være i mange parallelle prosesser.

— Jeg er en ekstrovert type som får energi av å være sammen med andre. Jeg er en typisk prosjekttype, ler hun.

Begge døtrene, på 24 og 19 år, har flyttet hjemmefra.

— Jeg synes det er moro med voksne barn. At døtrene mine skal bli selvstendige og få oppleve verden, har vært mitt viktigste prosjekt.

52-åringen omtales av kollegene som en effektiv og driftig dame, og det forklarer hun med trivsel på jobben, både på egen arbeidsplass og med samarbeidspartnere.

— Jeg har hatt det veldig bra på jobben og det har vært null konflikter internt. Vi diskuterer jo innimellom så fillene fyker, men det oppleves trygt. Vi gjør hverandre gode.

Ekstroverte Kielland får nå langt flere kolleger å forholde seg til. Ved Høgskolen i Elverum skal hun lede seksjonen for videreutdanning og master i rus og psykisk helse for rundt 300 studenter og være leder for 29 ansatte.

— Gjennom Master of Management ved BI, som jeg har tatt ved siden av jobben i RHO, ble jeg nysgjerrig på å jobbe i en lederrolle. Nå gleder jeg meg til nye utfordringer, avslutter Kielland.

Presisering: Rus & Samfunn er eid av Rusfeltets hovedorganisasjon (RHO)