-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Foto: Privat
Foto: Privat

— Jeg hadde null tro på at det kunne finnes en jobb for sånne som meg

— Jeg visse ikke at det fantes tilbud. Og ikke hadde jeg noen tro på muligheter. Det at jeg lot meg overtale til å bli med på Fyll dagene-messa i 2017, har betydd alt for meg. Jeg har fått et nytt liv, sier Alf Jon Hansen, i dag arbeidsleder i Nyttig Arbeid. Etter to år med koronabegrensninger blir det Fyll dagene jobb- og fritidsmesse i september.

Etter to år med korona-begrensninger, er det nå klart: Det blir Fyll dagene jobb- og fritidsmesse igjen i Oslo. Tirsdag 13. september vil utstillere innta Samfunnssalen i Oslo. Hva utstillerne har felles?  De kan tilby noe å fylle dagene med.

Fyll dagene arrangeres for personer som har eller har hatt utfordringer med rus og/eller psykisk helse. Tilbake i 2017 var Alf Jon Hansen så absolutt i denne målgruppa.

— Lot meg overtale

— Jeg ble kun med på Fyll dagene-messa for å blidgjøre hun som var primærkontakten min. Jeg hadde null tro på at det kunne finnes en jobb for meg. Og det var det ikke noen rundt meg, av venner og sånn, som trodde heller. Jeg så jo at det var ingen i rusmiljøet rundt meg som kom seg ut av det, jeg var inne til soning og hadde ikke jobba siden jeg var 18 år.

— Men så?

— Jo, jeg kom på messa. Der sto Dugald Hultberg på stand for Nyttig arbeid (arbeidstilbud, Oslo kommune, red.anm.). Vi kom litt i prat, og han tilbød meg jobb. Jeg hadde jo ett år igjen av soning, men vi kontaktet ham igjen da jeg var ute, og jeg fikk jobb, forteller Alf Jon, og fortsetter:

— At han hadde tro på meg, var en så vær og ny følelse i meg. Det gjorde mye med meg. Det ga meg guts. Og det har også gitt meg tro på andre mennesker; at det aldri er for sent å gjøre noe. Jeg, som ikke hadde tro på meg sjøl, ikke på andre og ikke på at det fantes noe tilbud.

Alf Jon startet i Nyttig Arbeid med to halve dager i uken med arbeidstrening, men var i nesten full jobb etter bare noen måneder. Etter hvert ble han arbeidsleder og har i dag 100 prosent stilling. Han har vært rusfri i seks år nå.

— Livet er helt annerledes. Fin kommunal leilighet, nye venner, jobb og bra ting å gjøre på fritiden.

— Noen har tro på deg

Så han har en sterk oppfordring nå i månedene før Fyll Dagene-messa i september:

— Jeg vet det er en "saying" i rusmiljøer at det ikke er noen muligheter, ikke noen tilbud. Men det stemmer ikke. La deg overtale til å bli med på Fyll dagene, si ja hvis du får muligheten. Der er det folk som har tro på deg, og de kan gi deg muligheter. Om det er å jobbe en time i uke, møte opp på en aktivitet eller det er full jobb, er ikke så viktig. Det viktige er å få en meningsfull aktivitet og følelsen av å gjøre noe verdifullt, sier arbeidslederen.

Og legger til:

— Selv om man har vært i rusmiljøet lenge og ikke har hatt en vanlig jobb, så har man opparbeidet masse kompetanse i organisering og salg. Det kan komme godt med....

HER KAN DU LESE MER:

Her kan du se filmen Livet et bra som ble laget til Fyll dagene i 2021

Her finner du en stor oversikt over tilbudene og aktivitene i regi av Oslo kommune og frivillige aktører.

Her er hjemmesiden til Nyttig Arbeid

Les mer om følgende emner: