-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Veien tilbake til fellesskapet

På Kafé Tandem i Oslo får straffedømte hjelp til å komme seg inn i arbeidslivet igjen. Babette Horne Preus er travelt opptatt med å julepynte lokalene hvor det yrer av førjulsaktiviteter. Hun og mannen har vært tilknyttet det Røde Kors-drevne senteret siden juni. For dem er det helt avgjørende å ha en jobb å gå til.

– Hva tror du, skulle den ikke hatt litt større sløyfe?

Babette Horne Preus holder opp en nyinnpakket skoeske, møysommelig dandert med rødt gavebånd.

Den varme og energiske 50-åringen har akkurat forvandlet et armeringsjern som henger fra taket om til en dekorativ gavehylle pyntet med julekuler og pepperkakehjerter.

– Jeg elsker interiør! Å holde på med hendene og lage kreative ting. Men med så mye energi som jeg har, er det ikke alltid så lett å bli ved oppgavene, sier Preus og ler.

Travel adventstid

I kjellerlokalet hos Kafé Tandem på Sandaker i Oslo yrer det i førjulstiden. Kafeen drives av straffedømte tilknyttet Røde Kors-tilbudet Nettverk etter soning.

Tilbakeføringssenteret i Grefsenveien tilbyr arbeidstrening til tidligere innsatte, enten i kafeen eller på sykkelverkstedet Red Bike. I tillegg til oppfølgingssamtaler, felles aktiviteter og hjelp til å få kontroll på økonomien.

I helgen har senteret arrangert juleverksted for barn, og senere i uken skal det avvikles en stor konsert med noen av landets mest kjente artister.

Det er med andre ord mange som får glede av Babettes julepynt denne adventstiden.

– Et helt avgjørende tilbud

Sammen med mannen Jarle Preus Kleppan (44) har Babette vært tilknyttet nettverket siden juni. For ikke å falle tilbake i gamle mønstre flyttet de en periode til Hvasser.

 Vi bestemte oss for å komme oss bort fra rusen og bråket, fortelle Jarle.

– Vi fant ut at vi må være nyktre skal vi holde sammen. Men da er det avgjørende å ha noe å gjøre, fortsetter han.

Etter noen år flyttet de tilbake til Oslo og fikk jobb i Bysykkel gjennom Nettverk etter soning. Da sykkelsesongen var over, gikk de videre til kvalifiseringsarbeid på Kafé Tandem.

– Det har vært en lettelse. Det er ikke noe kult å være avhengig av NAV. Med en gang du ikke har jobb så faller du utenfor samfunnet, sier Babette.

Jarle har jobbet hele livet. Han har blant annet drevet fiskebutikk og vært salgssjef i en baderomsforretning. Arbeidsmoralen til tross: Han har flere hull i CV-en som er vanskelig å forklare for en potensiell arbeidsgiver.

– Her på senteret ble jeg ikke spurt om en CV engang. Vi var heldige som fikk komme på intervju der vi ble spurt om hva faktisk har lyst til, hva målene våre er. Det har vært helt avgjørende, sier Jarle, som nå jobber fem dager i uken på kjøkkenet på kafeen.

Babette er enig:

– Hvis du bare skal defineres av rusen og hele tiden få spørsmål om hvordan det går med problemene, ja da blir man faktisk fristet. Her kan vi komme og bare være oss. Folk ser ikke forskjell på meg og de andre som jobber her.

 Roligere til sinns

 Inne på sykkelverkstedet Redbike legger Tom (52) siste hånd på en ferdig reparert terrengsykkel.

Her inne er tempoet roligere enn ute i det travle kafeområdet – noe som passer Tom bra.

– Jeg er blitt roligere til sinns etter at jeg begynte å komme hit, forteller han.

Tom fikk kontakt med Nettverk etter soning mens han fortsatt satt inne. Da han kom ut jobbet han flere år med omplassering av dyr, før han fikk tilbud om å jobbe med bruktsykler.

– Når du kommer ut, er det som om tiden har stått stille. Men så begynner man å finne ut at ting har forandret seg, forteller han.

Tom sier han alltid har vært en “ensom ulv”, og er komfortabel med å klare seg selv. Men under fengselsoppholdet mistet han boligen sin, og gjeldsproblemene eskalerte. Da skal det godt gjøres å motivere seg til å begynne å jobbe igjen helt på egenhånd.

– Gjennom nettverket har jeg fått tilbud om gjeldskurs, noe som har hjulpet meg veldig mye. Nå begynner jeg endelig å se enden på problemene, og til neste år håper jeg å kunne få tilbake lappen, forteller han.

På kafeen har han dessuten hatt mulighet til å treffe datteren og barnebarnet sitt med jevne mellomrom.

– Jeg tror det er blitt en viktig plass for henne også, sier han og avslører smilende at han snart skal bli bestefar for andre gang.

Tilbake til jobben

I julen holder Kafé Tandem som vanlig åpent til tirsdagsmiddag, som i år faller på første juledag.

Det blir en ekstra viktig møteplass for mange i en tid som forsterker både de gode og de vonde følelsene.

– Vi er heldige som har hverandre. Høytiden er nok vanskeligere for de som ikke har noen å være sammen med, sier Babette.

Denne julen skal paret reise på fjellet. Begge erkjenner at det kan friste litt ekstra å “ta seg en fest” når hele landet skrur over i feriemodus.

 – Men i år blir det nok ikke så vanskelig, sier Babette.

– Nå skal vi jo tilbake på jobb.

 

Les mer om følgende emner: