-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Verkstedet som gir mestring og fellesskap

- Du får ansvar. Det gir veldig selvtillit, sier Wibecke Lill Olsen (t.v.). – Jeg har fått enormt mye impulser etter at jeg begynte her, sier Hauk Grønningen. I full gang med å lage juledekorasjoner, lovpriser de det kreative arbeidsfellesskapet til Kirkens Bymisjon i Bergen. - Det å jobbe kreativt gjør noe med det kognitive og følelsesmessige, sier faglig leder Charlotte Linn Pedersen (i midten).

Kav eller KreAktivt Verksted som det står for, er et kreativt arbeidsfellesskap i regi av Kirkens Bymisjon i Bergen. Verkstedet skaper mening i hverdagen for rusavhengige og bidrar til mestringsfølelse, samtidig som det er en arena for skapende fellesskap og trygghet. Deltakerne møtes to ganger i uken i nyåpnede lokaler til Kav.

Til vanlig går det i tekstil, maling, tre, keramikk og foto. Men nå i disse førjulstider er det selvsagt juledekorasjoner som skal kreeres og lages. Oppfinnsomheten og skapergleden er påtagelig. Rundt et langbord sitter fem-seks deltakere i dyp konsentrasjon med amaryllis-blomster, jord, krukker, kurver, granbar, mose, kristtorn, engler, skinnende kuler, hjerter, julebånd, lim og ståltråd.

Gir glede

– Jeg har fått enormt mye impulser etter at jeg begynte her på Kav. Jeg trodde aldri at jeg skulle holde på med noe sånt, men det å kunne utfolde seg kreativt, har gitt meg utrolig mye. Det hjelper meg med å håndtere mine problemer.

Det er Hauk Grønningen som forteller om gledene han har oppdaget ved å slippe fri sine kreative evner. Han holder på å feste en kongle i den fargerike juledekorasjonen som han er i ferd med gjøre ferdig. Så klipper han av en kvist med kristtornbær, som han danderer på den ene siden med konsentrert presisjon.

Overfor ham sitter Anne M. W. som allerede er i gang med sin andre dekorasjon. Hun tvinner en gullgirlander rundt en amaryllis i en julerød krukke. Så oppdager hun noen julehjerter med påtrykt engler som hun bestemmer seg for å lime på krukken.

– Det å kunne holde på med noe sånt som dette, gir meg en veldig glede. Det er ingen som sitter her og er sur, forteller Anne som har vært med på Kav siden februar i år.

– Jeg trodde ikke jeg hadde noe kreativitet i meg, men nå trives jeg med å skape alt mulig.

Et trygt fellesskap

Anne har særlig lagt sin elsk på tresnitt og har allerede fått solgt tre bilder som hun har laget. Hun trekker også frem det gode samholdet blant deltakerne på verkstedet. Det skinner åpenbart gjennom der de sitter og lager juledekorasjoner. Det småsnakkes, de ler i fellesskap og hjelper hverandre med sitt skapende arbeid.

Alle deltakerne oppmuntres og hjelpes av Charlotte Linn Pedersen. Hun er miljøterapeut og faglig leder for Kav. Det er tydelig at deltakerne holder av henne. Hun går rundt med et stort smil til alle, lytter tålmodig til det de har å si, inspirerer dem som kanskje ikke helt er klar til å utfordre seg selv kreativt, har alltid noen oppløftende ord til dem som trenger det.

– Her på Kav får de en følelse av mestring. De finner sin kreative stemme. Mange sier at de blir inspirert til å gjøre det finere der de bor, forteller Pedersen til Rus & Samfunn.

– Jeg ser ofte at folk er skeptiske eller forsiktige til å begynne med, særlig overfor noe som er helt nytt, for eksempel tresnitt. Men holdningen endres gradvis etter hvert som de får prøvd seg. Det å jobbe kreativt gjør noe med det kognitive og følelsesmessige.

God sosial arena

Kav har gått seg til litt underveis. Det kreative verkstedet startet opp for to år siden. Verkstedet flyttet inn i noen frigitte lokaler til Bymisjonen i Bergen. Til å begynne med var finansieringen uklar, men helt fra prøveperioden i 2017 fikk Kav støtte fra Helsedirektoratet med ny tildeling i 2018 som et pilotprosjekt med å benytte kreativ terapi. I år fikk verkstedet penger fra fjorårets TV-aksjon. Det har resultert i en støtte for tre år. For en måned siden flyttet Kav inn i helt nye lokaler

På verkstedet kan deltakerne jobbe både med individuelle arbeider så vel som fellesprosjekt. Pedersen er likevel mest opptatt av at de får jobbe sammen for å skape samfølelse og en god sosial arena. Mange av deltakerne setter pris på fellesskapet. For dem skaper Kav et trygt rom uten press og diskusjoner. Pedersen peker også på at Kav hjelper med å skape struktur i hverdagen.

– Når de klarer noe som de i utgangspunktet ikke hadde troen på, gir det å mestre og ferdigstille opphav til gode erfaringer. De får også en bekreftelse av at andre kan se hva de gjør, bemerker Pedersen.

– Det betyr også noe at de vet det de skaper betyr noe, at de må være tilstede. Vi får ikke ting ferdig uten at de kommer. Her får de ansvar for eget arbeid og felles prosjekter.

Inviterer andre kunstnere

Charlotte Linn Pedersen er selv utdannet kunstner, men Kav inviterer gjerne andre kunstnere til å holde kurs eller workshop for eksempel i tresnitt eller keramikk. Kav samarbeider med både Klimanettverket og gatekunstnere. Og for ikke lenge siden hadde Aurora Solberg, som deltok på årets Vestlandsutstilling, en workshop om japansk vannmaling.

– Vi har fått ekstra støtte til å kunne gjennomføre noen workshops på fredager i tillegg til de to ordinære dagene våre. Da kan vi fordype oss litt mer.

– Vi inviterer også til faste månedlige, åpne dager med utstilling og workshops der deltakerne og besøkende jobber sammen. Deltakerne tar seg av gjestene og viser, forklarer og lærer bort teknikker og uttrykk.

Pedersen forteller at Kav har vært med på flere prosjekter i bybildet. I forbindelse med sykkel-VM i forfjor, ble deltakerne invitert til å dekorere en vegg ved Korskirken i Bergen sentrum. Når de jobber slik ute i byen, på det de selv kaller samkunstprosjekt, blir verkstedet en brobygger til byens øvrige befolkning. Det kan være med til å fjerne noen av stigmene som ofte knytter seg til denne gruppen.

– Alt det vi utfører her, gjør noe med livskvaliteten til dem som deltar, gir et positivt bidrag i livet deres. Det er viktig for dem at de får flere av slike opplevelser, forteller Pedersen.

– Deltakerne er stolte over det de får til. Vi ser at de gjerne inviterer venner og familie til å se hva de lager. Det er kanskje spesielt kjekt når de får vise frem sine arbeider til de nærmeste når de ikke har hatt særlig kontakt med dem.

Ikke klient

Det er tydelig at innsatsen til Charlotte Pedersen og miljøarbeider Sandra Catrine Ruano blir satt pris på av dem som deltar på Kav. Under juleverkstedet viser deltakerne hvor mye de verdsetter både hjelpen og åpenheten de møtes med – kanskje spesielt det siste.

– Her føler du ikke at du er en klient. Du føler at du teller like mye. Du får ansvar. Det gir veldig selvtillit. Det går på mestringsfølelsen, og så slipper du å gjøre dumme ting, sier Wibecke Lill Olsen.

– Her koser jeg meg bare. Kav er et godt alternativ til å sitte på ræven hjemme. Det er akkurat som å være i barnehagen hele dagen. Det er bare gøy.

Hun har prøvd litt frem og tilbake med en skål av glass som hun vil dekorere. Det tar litt tid før hun finner ut av hva hun vil gjøre. Men så løsner det. Rundt en amaryllis legger hun mose og så stikker hun inn et par mindre julekuler og litt kristtorn. Til slutt limer hun to engler på utsiden av skålen.

Olsen forteller at hun prøver å være med hver gang det er kreativt verksted. Hun liker til vanlig mest å male, og hun har allerede fått solgt to bilder. – Det var kjempegøy.

Olsen har vært med et års tid. For en måned siden introdusert hun Hauk Grønningen til Kav. Han forteller at han bare ville se hva det var for noe. Så ble han hektet fra første dag. Han viser frem en keramikkopp og en krukke som han har malt i et fargerikt og elegant design med et tydelig gjenkjennelig personlig uttrykk.

– Kav har betyd veldig mye for meg. Her blir vi utfordret med ulike materialer og prosesser. Det er veldig positivt.

 

Les mer om følgende emner: