-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Leo Ajkic møter Leo jr og aktivitetsguide Håkon i episode 5 av serien "RUS"
Leo Ajkic møter Leo jr og aktivitetsguide Håkon i episode 5 av serien "RUS"

Vil redusere stigma med TV-serien "RUS"

— Det er så mye skam og stigma knyttet til å ha trøbbel med rus. Vi håper at historiene i serien vil bidra til mindre stigmatisering og mer kunnskap om rusmidler, sier Lasse Gallefoss. Han er regissør av dokumentarserien "RUS" med Leo Ajkic som programleder.

Fra i dag er serien "RUS" tilgjengelig på NRK. I fem episoder møter programleder Leo Ajkic unge i mange ulike settinger. Her er ingen pekefingre, men fest og gøy. Og fakta. Fakta om farene ved ulike rusmidler. Og historier om dem det ikke gikk bra med. Du kan se dokumentarserien på NRK her.

– Kanskje jeg kan være en slags storebror som snakker åpent og ærlig om rusmidler og rusbruk. En storebror er ofte kulere enn mor og far når det gjelder fest og sånn, men en storebror bryr seg. Jeg unner folk å kose seg på fest, men jeg vil at de koser seg trygt, sier Leo Ajkic til NRK om sin rolle som programleder.

Sammen med regissør Lasse Gallefoss i Pandora Film, har Ajkic tidligere laget seriene "Flukt" og "Uro". For "Flukt" fikk teamet tre Gullruter, mens "Uro" ble nominert til Gullruten.

Rocketman

I en av episodene møter Ajkic familien og kjæresten til Jens. Jens - som bare ble 21 år. Han døde av en overdose fentanyl i januar 2020. Helt fra før begravelsen var foreldrene til Jens helt klare på at de heller ville ha bidrag til forebyggende arbeid blant unge, enn blomster. I samarbeid med Eidanger idrettslag resulterte initiativet deres i organisasjonen "Rocketman", oppkalt etter yndlingslåten til Jens. Teamet fra Pandora Film har fulgt organisasjonen hele veien fra oppstart våren 2020 og frem til nå. I siste episode av serien følger vi en av de unge som virkelig har fått hjelp gjennom alle aktivitetene i "Rocketman".

Leo Ajkic har i mange år ønsket å lage en serie om narkotika. Regissør Lasse Gallefoss i Pandora Film fikk idéen til konseptet for TV-serien da han var i pappaperm.

— Når man har små barn er det så tydelig for oss foreldre hva barna skal passe seg for; hva de ikke må putte i munnen, at de må ha på hjelm når de sykler osv. Men etter noen år er det helt andre typer risiko de er utsatt for. Og da er ikke vi voksne til stede på samme måte, og barna vil kanskje ikke spørre oss til råds. Så jeg ville lære mer for å kunne bli en bedre far, rett og slett, sier Gallefoss.

— Det har vært viktig for oss å lage en serie med mye glede og moro. Vi vil at de 14-åringene som mest trenger å se serien, skal få lyst til å se den. Samtidig er den laget for foreldre og andre voksne. Håpet er at episodene skal bidra til en mer åpen samtale mellom unge og foreldre, sier regissøren.

Vil fjerne stigma

Serien "RUS" beveger seg i helt andre miljøer enn der nyhetsjournalistene oftest drar når man skal lage reportasjer om de "narkomane på gata".

— Vi ønsker å fjerne stigma overfor dem som har trøbbel med rus. Forskning viser at mange etterlatte skjuler grunnen til at deres nære døde. Det viser hvor skambelagt det er med rusproblemer. Ved å vise den sanne og sammensatte historien om Jens, lærersønnen fra et villastrøk i Porsgrunn, håper vi å utvide bildet av den klassiske rusavhengige, og dermed bidra til mindre stigmatisering, sier Gallefoss.

Han håper serien kan inspirere mange til å skjønne at de selv kan bidra stort i forebyggende arbeid.

— Det er mye enklere og billigere å unngå at en 13-åring havner i trøbbel med rus enn å få en 29-åring rusfri. Vi har jo laget serien for et bredt publikum, og hvis mange som ser på, tenker på hva de selv kan gjøre, har vi oppnådd mye. Om man ser de rundt seg som kan være ekstra sårbare, og drar de med seg på ting - ja, da gjør man en jobb som samfunnet kan bruke titalls millioner på senere.