-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Finn Schau gleder seg til en alkoholfri jul. - Jeg husker jeg dristet meg til å ta en alkoholfri øl, sier skuespilleren om sin første jul uten alkohol. Finn Schau var det han selv kaller fyllik før han sluttet å drikke for mange år siden. Belønningen som tørrlagt? - Ikke å påføre kona mi mer sorg. Og at barna aldri skal se deg full mer.
Skuespilleren Finn Schau er kjent fra Oslos teaterscener, fra film, TV gjennom et langt liv. For tretti år siden holdt han på å falle ut av yrkeslivet. Han er glad den dag i dag for teatersjefen som sa da han kom full på jobben:
– Jeg gir deg denne ene sjansen. Hvis du kommer full på prøve eller en forestilling blir avlyst på grunn av drikking, sier jeg deg opp.
Finn Schau fikk ikke bare en advarsel, teatret ga ham også permisjon uten lønn og hadde bestilt plass til ham på Alfa kurs og behandlingssenter.
Hvis jeg tar en drink nå blir den dyr, tenkte jeg
– En på teatret kjørte meg til dette stedet i Vestfold. Jeg var der i fire uker. Det var en fantastisk opplevelse. Jeg måtte betale for det selv, teatret ga meg et lån. Det var mye penger, og det ble en av motivasjonsfaktorene bare det. Jeg tenkte, hvis jeg tar meg en drink nå så blir den dyr.
Det går mot jul og nyttår, en vanskelig tid for mange rusavhengige, som det også var for Finn Schau i mange år. Vi møter skuespilleren hjemme i leiligheten i Oslo der han bor sammen med kona. Sønnene Kristopher og Aleksander, begge artister og programledere, har for lengst flyttet hjemmefra. Utenfor har snøen pyntet byen til jul. Det er mange år siden han sluttet å drikke, men fremdeles dropper han julebordene. Og hvis han går på en premierefest går han alltid tidlig hjem.
– Jeg går hjem før de fleste andre og jeg tenker på hvor godt det blir å våkne klar i hodet i morgen. Neste dag tenker jeg: fy fader nå er det mange fyllesjuke folk – det slipper jeg.
Plutselig kjente han luktene
Det er mye glede å finne i et liv uten rus, sier Schau.
– Jeg ble innlagt og sluttet å drikke i februar. I mars kom jeg hjem. Da husker jeg at været var så pent. Fuglene begynte å kvitre, snøen smeltet, jeg kjente luktene. Det var nesten en euforisk følelse. Det var veldig fint.
Så kom den første julen.
– Jeg husker den ikke så godt. Bare at jeg dristet meg til å ta en alkoholfri øl, hadde holdt meg unna det også i tilfelle assosiasjonen skulle gi tenning. Det gjorde den ikke, og det er jeg glad for.
Det hjalp plutselig å kunne kjenne på lukten og stemningen, sier skuespilleren.
– Den første tiden er som en ny oppvåkning. Så mye av tilværelsen har vært sauset til. Det hjalp meg å tenke tilbake på hvordan julen var da jeg var barn, stemningen, lukten av mandariner og gran, julesanger og faren min sin årlige sigar som han røkte på julaften.
En belønning at barna aldri skal se deg full mer
Det er mange små og store belønninger som venter hvis du klarer å fortsette å si nei til alkoholen, sier Schau.
– Den største belønningen var ikke å påføre kona mi mer sorg. For de som er så heldige å ha en partner som ikke har gitt opp – jeg hadde det, er det viktigst. Det er og en belønning at barna aldri skal se deg full mer. Men det vil ta tid å gjenopprette tilliten.
– Mange har barn som gruer seg til høytidene fordi de vet at da vil mamma eller pappa begynne å drikke. Jeg tror det sitter igjen hos barna i veldig mange år. Du må få dem til å stole på deg igjen.
Man blir ekstremt egoistisk når man ruser seg, mener Schau. Det erfarte han ikke minst når julen kom.
– Jeg husker jeg fikk panikk, polet stenger om en halvtime. Julen er lang, da må du planlegge så du har drikkevarer. Du må kjøpe inn og så må du skjule det. Det er jo bare til deg, ikke til andre.
Schau kjente igjen panikken over ikke å ha tilgang på rus, da han hadde en av rollene i Nationaltheatrets oppsetning av Verdiløse men, et teaterstykke om rus skrevet av Christopher Nielsen.
– Vi intervjuet mange narkomane da vi jobbet med stykket. Heroinmisbruk er et evig ja, verre enn å misbruke alkohol. Et av spørsmålene vi stilte var: Når har du det bra?
– En sa: Jeg er glad hvis jeg har to skudd liggende klare om kvelden. Da har jeg et skudd før jeg legger meg og et om morgenen. Da kan jeg være noenlunde avslappet.
Både mens han drakk og etterpå har skuespilleren stilt opp som julenisse for en stor omgangskrets og naboer. Han likte denne oppgaven og klarte å gjennomføre den også som tørrlagt.
– Jeg var en fin julenisse, sminket meg og gjorde meg helt ugjenkjennelige. Det ble en del av julekosen. Men så ble jo julenissen tilbudt en dram. Da sa jeg:
– Nei julenisser drikker ikke, jeg kjører jo, har reinsdyret og sleden stående utenfor.
Skaff deg en nettverk som ikke handler om rus
Skuespilleren forstår godt at det er ekstra vanskelig for dem som har en omgangskrets der alt dreier seg om rus.
– Hvis de eneste vennene du har er ruskamerater, vil du føle deg ensom. Da må du skaffe deg et nytt nettverk som ikke handler om rus.
Finn Schau fylte 70 år i fjor. Han er kommet dit at det er normalt med en jul da han ikke drikker. Det er en glede at kona ikke må avstå fra vin hjemme i høytidene, sier Schau.
– Hun hadde i mange år begrenset sitt eget forbruk på grunn av meg. Jeg syns det var hyggelig at det at jeg hadde sluttet å drikke ikke skulle innbefatte henne. Etter hvert kunne jeg gå på polet og kjøpe en flaske vin til henne.
Julen i år skal han og kona tilbringe hos en av sønnene, sier han.
– Jeg gleder meg til det, det blir nok en ny tradisjon.
FINN SCHAU (70)
Født 5.1.1948 i Tønsberg.
Sønn av en av Norges største krigshelter, Øivind Schau.
Norsk skuespiller. Ansatt på Nationaltheatret i en årrekke,
Kjent fra film, TV og flere av landets teaterscener.
Medvirket i blant annet TV-serien Lilyhammer og barne-TV-serien Jul i blåfjell.
Mye brukt som stemme ved innlesning av lydbøker og ved dubbing av filmer.
Far til musiker, artist og programleder Kristopher Schau og programleder Aleksander Schau.