-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Her finner du aktuelt-artiklene i Rus & Samfunn i kronologisk rekkefølge etter når de ble publisert. Du finner også mange av sakene sortert etter tema hvis du går inn på Tema i menyen øverst på siden.
- Du får ansvar. Det gir veldig selvtillit, sier Wibecke Lill Olsen (t.v.). – Jeg har fått enormt mye impulser etter at jeg begynte her, sier Hauk Grønningen. I full gang med å lage juledekorasjoner, lovpriser de det kreative arbeidsfellesskapet til Kirkens Bymisjon i Bergen. - Det å jobbe kreativt gjør noe med det kognitive og følelsesmessige, sier faglig leder Charlotte Linn Pedersen (i midten).
- Hvis noen ligger der med et mulig beinbrudd, ber dere da pasienten om lov til å ringe ortopeden? Tenk på samme måte når dere mistenker et rusproblem. Vær litt tøff! Tonje Isabell Sandø vil at kollegene ved St. Olavs hospital skal ta kontakt med Rusklinikken når de ser tegn til skadelige alkoholvaner.
Johan Lothe (57) var direktøren som pendlet mellom kone og barn i Norge og forretningsmøter på kontinentet. Så gikk det galt. Direktøren ble rusavhengig og kriminell. Som daglig leder i Wayback hjelper han nå andre straffedømte til et liv etter soning.
Alle kvinner i fertil alder med alvorlig rusavhengighet bør få gratis prevensjon og fritak for egenandel. Særlig alkoholavhengige, mener Marte Jettestad. Helsedirektoratet er enig.
– Jeg har alltid hatt en følelse av at vi var annerledes. Men ingen forklarte hvorfor. Martine Kihle Dalsrud har vokst opp med rus, og jobber nå i organisasjonen BaR, Barn av rusmisbrukere, for å hjelpe andre i samme situasjon. – Jeg tror at mange tenker at man skal skåne og skjerme barn, sier hun. Men når barn ikke får svar så lurer de. Og undrer. Og lager seg fantasier. Martines erfaringer støttes av Turid Wangensteens forskning om barn som pårørende.
Yvonne Nordli (49) brydde seg ikke om stort annet enn amfetamin i 30 år. Pablo Johan Reyes (27) begynte med hasj på ungdomsskolen, ble innblandet i kriminalitet og endte i fengsel. Gjennom bedriften "Medarbeiderne" har de startet på nytt.
Hvordan kommer man seg tilbake til livet etter ha blitt solgt som barn, i årevis utsatt for grov vold og seksuelle overgrep og gjort rus til sin måte å overleve på? Det vet Angelica Kjos noe om. I langvarig terapi hos Atle Austad har hun lært å sette grenser og å ta regien over seg selv. Og å sette ord på følelser. Nå har hun skrevet boken «Slipp meg fri» sammen med sin psykolog.
Fra nyttår er det Eivind Hansen, administrerende direktør i Helse Bergen, som overtar Bergensklinikkene. Men hvordan endte det slik for den tradisjonsrike stiftelsen? Å forsøke å lage en fortelling om det, er som å stikke hånden i et vepsebol. «Tidligere, langvarig kostnadsfraskrivelse», mener nåværende ledelse. «Enorm kostnadsøkning under nåværende regime» mener ex-direktør.
Mer enn 250 000 personer har blitt drept i Mexico de siste 13 årene. Det kreves nå nye metoder i kampen mot organisert kriminalitet. Regjeringen vil gå langt i legalisering av stoffer. Men vil legalisering egentlig redusere volden vesentlig?