-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Her finner du aktuelt-artiklene i Rus & Samfunn i kronologisk rekkefølge etter når de ble publisert. Du finner også mange av sakene sortert etter tema hvis du går inn på Tema i menyen øverst på siden.
— Det verste jeg har opplevd i politikken, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp) om måten rusreformen ble behandlet i hennes eget parti. Stortingsrepresentanten med det sterke personlige engasjementet for rusavhengige vil ikke ha noe mer med rusreformen å gjøre. Men rusfeltet forlater hun ikke når tiden som stortingsrepresentant snart er over. — Jeg er glad for å slutte nå.
Først da Jon-André Haugen lå på en glattcelle uten å huske noenting, skjønte han det: "Jeg klarer ikke å ruse meg kontrollert". Etter flere år med inn og ut av behandling og jakt etter kontrollert rus, kom vendepunktet. I dag, etter 14 år som rusfri, gir han tilbake til andre som erfaringskonsulent i Elverum.
Skal det være mulig å hjelpe minoritetsungdom med rusutfordringer, trenger de som jobber med ungdomstiltak mer kunnskap og flere kolleger med minoritetsbakgrunn.
".......vil flytte ansvaret for samfunnets reaksjoner for bruk og besittelse av narkotika fra justissektoren til helsetjenesten." Nei, dette er ikke sitat fra regjeringens rusreform, men fra Arbeiderpartiets utkast til nytt partiprogram. Skal partiet skrote sitt eget programutkast på landsmøtet i helga for å stoppe regjeringens rusreform?
Begrepet brukerinvolvering må fylles med praktisk innhold. Inspirasjonswebinaret "Verdier og brukerinvolvering i praksis" som nylig ble arrangert, var nettopp et forsøk på det.
— Alle er for brukermedvirkning. Men snakker vi om det samme? Betyr brukermedvirkning det samme for pasienter, for pårørende og for forskere? Slik spør Eskil Skjeldal, redaktør for boken «Kritiske perspektiver på brukermedvirkning». To ulike bøker om brukermedvirkning drøfter erfaringene og dilemmaene.
Innsatte i alle Norges 53 fengsler skal fra i år få bedre tilbud om rusbehandling. Målet er at rusbehandling skal være fast tilgjengelig til faste tider i alle fengsler. Tidligere har innsatte i mange fengsler måttet få rusbehandling på utsiden, og mange har opplevd avlyst behandling.
Etter påske kommer de avgjørende sju ukene for rusreformen frem til komiteinnstillingen 27. mai. Hva blir de vanskeligste punktene for politikerne å bli enige om? Hvilke spørsmål kan velte hele reformen? Vi ha spurt fire sentrale aktører innen rusfeltet hva de tror om reformens skjebne.
Alle partier gikk inn for brukerrom da politikerne i Trondheim vedtok ny handlingsplan mot overdoser. Penger til drift og forslag på lokaler kommer i løpet av våren.