-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Her finner du aktuelt-artiklene i Rus & Samfunn i kronologisk rekkefølge etter når de ble publisert. Du finner også mange av sakene sortert etter tema hvis du går inn på Tema i menyen øverst på siden.
Høyesterett i Mexico vedtok i sommer at det er grunnlovsstridig å forby myndige personer å dyrke og å bruke marihuana. Med det er enda et skritt tatt med tanke på å legalisere marihuana.
– Den reviderte LAR- retningslinja er tydeligere på brukermedvirkning enn den forrige, men vi synes fortsatt den bærer preg av mistillit til denne pasientgruppa, sier Ronny Bjørnestad, leder i proLAR Nett. Det er det ikke alle høringssvar som er enige i – noen snarere tvert imot.
Økt brukermedvirkning, mer individuell tilpasning og flere LAR-medikamenter er de viktigste nyhetene i utkastet til revidert Nasjonal faglig retningslinje for behandling av opioidavhengighet.
— Mange fagfolk synes det er vanskelig å snakke med pasienter om at rusmiddelbruk påvirker barna deres, sier Helga Melkeraaen. Hun er en av hjernene bak samtaleverktøyet Barnespor.
Når Jonas Gahr Støre etter valget skal lede en ny regjering, vil Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol sannsynligvis bli hans helseminister. Fra valgvake i Trondheim forsikret Kjerkol om at rusreformen er en viktig reform for Arbeiderpartiet.
Vil du vite hva partiene egentlig mener om rusfeltet før du bestemmer deg for hvem som du skal stemme på? Rus & Samfunn har lest alle partiprogrammene for deg. Her finner du det som står om ruspolitikk.
Rundt 2000 pasientforløp er pr nå lagt inn i KvaRus - kvalitetsregisteret for rusbehandling som var klar for bruk fra januar 2020. Langt flere skulle vært registrert. Alle virksomheter som driver rusbehandling er forpliktet til å registrere hvordan behandlingen forløper, men store virksomheter som bl.a. OUS og Ahus har ennå ikke tatt i bruk kvalitetsregisteret.
De foreløpige resultatene av brukerundersøkelsen om LAR er entydige: Brukerne opplever i stor grad manglende medvirkning i sin egen behandling. Og 42 prosent har et dårlig eller meget dårlig forhold til sin LAR-lege, mens forholdet til fastlegen oppleves som langt bedre. Resultatene ble lagt frem av Marianne Pierron på et arrangement i regi av proLARNett i Arendal tirsdag.
Alt tydet på at jobben skulle bli hennes. De hadde en god tone og hadde begynt å snakke konkret om stillingen. I siste runde fortalte hun om fortida med rus. Noe jobbtilbud kom aldri. -Det er tøft å føle at man blir dømt, sier Siri Buvarp (50). Burde Siri latt være å si noe? Vi har spurt en professor i psykologi, en samfunnsforsker, en jobbcoach og en arbeidsgiverlos i NAV.