-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Her finner du aktuelt-artiklene i Rus & Samfunn i kronologisk rekkefølge etter når de ble publisert. Du finner også mange av sakene sortert etter tema hvis du går inn på Tema i menyen øverst på siden.
– Kommunene har fått mer penger og skatteinntektene har økt. Men det må jo også være politisk vilje i kommunene til å prioritere denne gruppen, sier helseminister Bent Høie (H) om resultatene av opptrappingsplanen for rusfeltet. - Lokalpolitikerne må gjøre prioriteringer og forankre planer, ikke overlate styringen til rådmennene, sier Høie.
– De må ha glemt denne kommunen, sier rusavhengige Silje Helene Sagmo om Tromsø. En kartlegging viser at Tromsøs rusavhengige har fått dårligere levekår i de årene regjeringen har gitt kommunen penger til økt innsats for gruppen. - Jeg sliter med å forstå at kommunen har kuttet så mye til de svakeste, sier Alf Krogseth, redaktør i byens gatemagasin Virkelig.
Norske kommuner har fått nær to milliarder kroner til å bedre situasjonen på rusfeltet. Men 26 prosent av kommunene sier at de ikke har trappet opp innsatsen, i en undersøkelse gjort av Kommunal Rapport og Rus & Samfunn. - Det virker som det er færre ressurser til rus nå, sier rusavhengige Mikael Orø i Tromsø.
En amerikansk pilotstudie fra 2012 ga håp om at nesespray med oksytocin kan redusere alkoholabstinens. Nye, og grundigere undersøkelser utført i Trondheim gir de som satte sin lit til dette en real nesestyver.
Det er full fart på Petter Nyquist. Det skjer noe til alle døgnets tider med de menneskene han er involvert i. TV-serien om livet bak murene må gjøres ferdig. Og han har sin egen familie å ta seg av. Men hva foregår egentlig inne i hodet til "Petter Uteligger"? I hver fall dette: Han har blitt mer og mer engasjert i barns oppvekstsvilkår. Og i hvordan man fanger opp signalene, og hjelper utsatte barn.
Rus og kriminalitet er et voksende problem blant stadig yngre barn og unge i Stjørdal. Mindre synsing, mer fakta skal gjøre tiltakene i kommunen bedre. – Vi har slukket branner i årevis uten særlig evaluering. Vi skjønte at mer kunnskap måtte til for å vite hvilke tiltak vi skal og ikke skal sette i verk, slås det fast i Ungdomskontakten. De vil være et "gnagsår" på kommunen for å få de riktige tiltakene.
Hvilke konsekvenser får det for private ideelle institusjoner på rusfeltet om det kun blir helseforetakene som skal drive rettighetsvurdering? Bjarte Grov, direktør ved Rogaland A-senter, er bekymret: - Det pågår en snikende utsulting av de private ideelle. Han krever svar fra de regionale helseforetakene: -Er vi likeverdige aktører eller en flis i fingeren?
Mens Mexico i flere år har opplevd en ødeleggende voldsspiral knyttet til narkohandel og rivalisering mellom kartellene, har Colombia i stor grad unngått dette, til tross for at produksjonen av kokain har økt betydelig der. Så hva kan Mexico lære av Colombia i bekjempelsen av narkotikakriminalitet?
En ruspasient som nærmer seg et tilbakefall endrer atferd. Hvis dette fanges opp, kan hjelpeapparatet trå til i tide. Anders Forsmo Lauvsnes forsker på hvordan mobiltelefonen kan brukes til å gi bedre persontilpasset rusbehandling ved å varsle om økt risiko for tilbakefall. Han er fullt klar over at utviklingen av verktøyet må balanseres mot hensynet til personvern.