-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
I seks år har rusavhengige André Olsen (53) brukt musikkterapi som motivasjon til å holde seg rusfri – gjennom Frelsesarmeens tilbud Stedet på Sagene i Oslo.
Lyden slår imot deg og i noen sekunder føles det som om veggene står og rister. To menn smiler bredt mens de spiller heavy metal, og de sparer ikke på kreftene, men gjør det til en fysisk øvelse også.
— Vi har mye frustrasjon å få ut, negative ting som henger igjen fra 36 års rusmisbruk, sier André. Han har en rushistorie, som startet da han var ti år gammel. «Den klassiske historien om en gutt med ADHD, som etter hvert medisinerte seg selv», forklarer han. Som 46-åring ble han rusfri og siden da, har han brukt musikk som terapi.
Mestringsfølelse
Møtet med Stedet startet med såkalt stomp, en musikkform som produseres ved å lage rytmer ved hjelp av ting og tang, som for eksempel søppelkasser eller kroppen.
— Vi var en gjeng som fant hverandre her på Stedet, og med hjelp fra musikkterapeutene her, hadde vi etter hvert oppvisninger. Det ga meg en mestringsfølelse, som har vært viktig for meg, forteller han.
Fortsettelsen ble å spille heavy metal to-tre ganger i uken sammen med en kamerat, også med støtte og veiledning fra en musikkterapeut.
— Musikkterapeutene er fantastiske. De hjelper oss med å lage låter, og er ikke minst nøye på at det ikke finnes rus her. Hvis noen kommer hit slitne, oppfordres de til å komme tilbake neste dag, «for da er du sikkert bedre». De er så flinke til å møte brukerne på en fin måte.
Funnet tilbake gleden
Det har vært viktig for André å ha noe meningsfylt og gøy å bruke tiden på. At han får veiledning og støtte fra mennesker som lytter og er rause, har betydd enormt mye.
— Gjennom å være her har jeg funnet tilbake til gleden jeg hadde som veldig ung. Når jeg er her og spiller eller lager musikk, eller snakker med folk, glemmer jeg rusavhengigheten. Da finnes ikke trangen til å ruse seg, forteller han.
I flere år nå har han fremsnakket Stedet blant venner i rusmiljøet, og han har tatt flere med seg, i håp om at flere kan snu livet til noe bedre.
— De dagene jeg skal hit, begynner jeg å glede meg allerede dagen før. Det er ukens høydepunkt, og jeg kommer aldri til å slutte å gå hit, ikke før de stenger eller jager meg bort, sier han.
En dårlig dag blir til en fin
Musikkterapeut Daniel Næsheim (33) har jobbet på Stedet siden 2018. Han er gitarist og vokalist i bandet «Svåne» og har en master i musikkterapi. Hver dag på jobb gir mening, bedyrer han.
— Det er givende å se hvordan musikken samler, forløser og blåser liv inn i miljøet her på Stedet. Jeg tenker noen ganger at voksenlivet kan være litt stivt og rigid — leken og gleden som mål i seg selv, har rett og slett for liten plass i våre liv. Musikklivet på Stedet er et hederlig unntak, forteller han.
Han opplever jobben som givende fordi han jevnlig opplever høydepunkt. Når folk får til ting sammen med musikk, er det latter, utprøving og glede. En dårlig dag snus raskt til å bli en fin dag.
— Jeg opplever stadig deltakere som overrasker seg selv med å tørre å kaste seg utpå, får til noe nytt, og skaper noe fint, forteller han.
Hva gjør livet meningsfullt?
Å ha musikalsk bakgrunn er ingen forutsetning for å få tilbud om musikkterapi. Alle kan ha nytte og glede av musikk, er utgangspunktet.
— Vi er et av få tiltak som tilbyr musikkterapi uten henvisning i Oslo-området. Ikke alle som kommer hit har en rushistorie, men mange har det. Vi har enkelttimer med deltakere, som ønsker oppfølging over tid, og vi har gruppetilbud med improvisasjon, band og sang. Vi er opptatt av å samarbeide med deltakere om mål og innhold i vårt musikktilbud, fortsetter musikkterapeuten.
Hva gjør at folk kan leve gode, meningsfulle liv? Dette spørsmålet er et utgangspunkt på Stedet. Musikkterapien kan gi støtte til dette når det kobler mennesker på opplevelser og fellesskap hvor det er mulig å vokse og utvikle seg.
Det har skjedd at deltakere helt uten erfaring med å spille eller synge musikk, har blitt med og har endt opp med å fremføre på en scene.
Får vist frem det de jobber med
— En fredag i måneden har vi «Åpen mic» på Stedet. Det er en anledning for våre deltakere til å bidra med kulturelle innslag, og få vist frem hva de holder på med for tiden. Det er vanskelig å ikke la seg berøre av disse kveldene og de sterke fremføringene, forteller Daniel.
For tiden skriver Daniel sanger med en deltaker, og de jobber frem tekster, som de bearbeider og snakker om. Fordi teksten ofte kommer fra et sted, en erfaring, bruker de tid til å snakke om den. På den måten får også deltakeren en anledning til å ta kontroll på historien om seg selv.
— Vi er stolte over hva vi får til. For tiden opplever vi stor pågang og klarer ikke å ta unna etterspørselen. Det er vårt ønske og håp at trygge møteplasser som Stedet gis prioritet i samfunnet, over hele landet, helst. Det ligger en stor kraft i møtene her, fastslår musikkterapeut Daniel.
Stedet
Fra Frelsesarmeens egen beskrivelse av Stedet:
Stedet Sagene er et rusfritt kom-og-bidra-sted. Målet er sammen å skape en meningsfull fritid uten rus, hvor du har mulighet til å være med på å bestemme innholdet.
Det er aktiviteter i og utenfor huset fem dager i uken, og musikkterapi er en del av dette. I Musikkhuset finner du et stort utvalg instrumenter, bandrom og studio som kan brukes i åpningstiden. Vi tilbyr både gruppetimer og individuelle timer i løpet av uken, og aktivitetene ledes av Stedets musikkterapeuter.
På Stedet Sagene treffer du andre i samme situasjon, kan dele erfaringer og kompetanse, bruke dine ressurser i planlegging og aktiviteter, være en del av et positivt sosialt fellesskap, finne motivasjon til rusfrihet og endring i livet, får styrket din identitet som rusfri, får bistand og oppfølging ovenfor hjelpeapparater. Vil du vite mer om Stedet, se hjemmesiden.