-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler om brukerne i sentrum og om brukermedvirkning
— Det viktigste i jobben min er å bidra til at pasienter og brukere i Oslo og Viken får sine rettigheter innfridd fra helse- og sosiale tjenester. Tjenestene hjelper de aller fleste på en god måte, men noen ganger gjøres det feil vurderingen og det tas uriktige beslutninger. Da er det viktig at pasienter og brukere kjenner sin rett til å klage, og at Pasient- og brukerombudet kan hjelpe dem med å gjøre det.
De fleste av oss kan bare ane hvordan julen fortoner seg for våre pasienter, og det er umulig å ikke bli grepet av skjebnene vi får innblikk i. Det er budskapet fra "Sykepleie på hjul" i Oslo. Etter at tiltaket mistet støtten fra Helsedirektoratet, er de nå nødt til å be om julegaver for å sikre videre livreddende drift.
— Jeg hadde aldri hørt ordet erfaringskonsulent før jeg tilfeldigvis så det i en stillingsannonse. Nå som jeg vet hva det er, kan jeg nesten bli litt lei meg for at jeg ikke møtte en da jeg trengte det som mest, sier Silje Winther. Hun er student ved KBT Fagskoles utdanning av erfaringskonsulenter.
— Barn har rett til å få tilgang på den samme spesialistkompetansen som voksne, og dette ansvaret bør ligge hos helsetjenesten. Institusjonstilbudet må være langt mer fleksibelt enn i dag, sier Erik Stene, som torsdag la frem innstillingen fra Barnevernsinstitusjonsutvalget. Viktige stikkord: Mindre flytting, helsehjelp, færre institusjoner og bedre kommunale botiltak.
— Minihulk, bryggesjauer, Kall det hva du vil. Jeg har vært rusfri i snaut 16 måneder! Og i dag løftet jeg 50 kg i benkpress, som var mitt mål før jul. Hurra for selvdisiplin! Det er faktisk ganske kult at man kan bestemme seg for akkurat hva man vil få til! Det gjelder å ikke gi seg, jubler Eva Mari Johansen.
— Det står for dårlig til med brukermedvirkning i kommunene. De argumenterer ofte med at det er så vanskelig å få tak i brukermedvirkere, sier Jens Solem fra A-larm. Sammen med blant andre Anita Walstad fra RIO har han nå fått etablert en ressursgruppe for å tilby brukermedvirkere i Midt-Norge.
— Samfunnet har jo i alle år fordømt den som er rusavhengig: Du er ikke noe. Du er en dritt. Og du prates ned til. Det er dette vi jobber med her, sier Rune Molteberg. Og med "her" mener han prosjektet I samme båt i Larvik.
Blir vold i rusmiljøet sett på som så normalt både blant menn i miljøet og blant fagfolk på rusfeltet, at voldsutsatte menn ikke får den hjelpen de har rett på? Og hvorfor finnes i praksis ingen hjelpetilbud? Maria Therese Haug jobber med kvinner i rusmiljøet, men "måtte" ta en master for å undersøke hvordan det er for voldsutsatte menn i rusmiljøet.
«Her blir vi sett, hørt og forstått. Det er det som teller!». Ungdom og pårørende er samstemte når de forteller om MO-Ung i Stavanger.