-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler om og med pårørende
I Ålesund er fire erfaringskonsulenter en viktig del av oppfølgingstjenesten for rusbrukere. To jobber i rusmiljøet, og to med pårørende. Men i høst mister en av dem jobben.
— Det er ikke noen grunn til å glorifisere noen rusmidler. Jeg tror ikke det er så hensiktsmessig å fremheve skadepotensialet med alkohol og bagatellisere skadevirkningene av andre rusmidler, sier Maria Kjos Fonn. Hun og forfatterkollega Oliver Lovrenski møtes til samtale i Arendalsuka.
Hilde og Christer har ikke en helt vanlig kjærlighetshistorie. På et tidspunkt håpet både familie og venner at det skulle bli slutt mellom dem. De trodde ikke at Hilde og Christer kunne bli rusfrie sammen.
— Jeg hadde aldri hørt ordet erfaringskonsulent før jeg tilfeldigvis så det i en stillingsannonse. Nå som jeg vet hva det er, kan jeg nesten bli litt lei meg for at jeg ikke møtte en da jeg trengte det som mest, sier Silje Winther. Hun er student ved KBT Fagskoles utdanning av erfaringskonsulenter.
SOMMERSERIE: — Vi forsøker å utfordre ulike fagprofesjoner til å se på familien som helhet. Vi tenker at boka trengs for å gi kunnskap om hvordan det er å være foreldrene. Og hvordan det er å være barna. Og ikke minst hvordan de som møter dem, kan oppdage barna som sliter, sier Turid Wangensteen og Martine Kihle Dalsrud om sin nye bok Når foreldre ruser seg,
«Her blir vi sett, hørt og forstått. Det er det som teller!». Ungdom og pårørende er samstemte når de forteller om MO-Ung i Stavanger.
— Jeg har det bedre og er mye mer avslappa etter at jeg har vært hos henne, sier en 25-åring etter en periode innlagt ved MO-Ung. Og det er psykomotorisk fysioterapeut Kristin Sørstrand Æsøy ved MO-Ung i Stavanger hun skryter av. Med individuell tilnærming til ungdom som sliter med rus og deres pårørende, skjer det noe annet enn når man bare snakker sammen.
— Vi har mange klienter som forteller at det var nettopp nettløsningen som gjorde at de turte å ta kontakt, sier Lars Aarvåg-Amundsen. Han er terapeut i Blå Kors kompasset, som tilbyr digital terapi til unge som har vokst opp med alkohol eller rus i familien.
— Dette er viktig for at vi skal kunne korrigere og justere tjenestetilbudet etter målgruppens behov, sier Stein Arve Strand i KORUS Midt. Helsemyndighetene har bevilget penger til å videreutvikle brukertilfredshetsevalueringa (BTE).