-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler legemiddelassistert rusbehandling (LAR)
Hva er de største barrierene for at LAR-pasienter skal ha et sunnere kosthold? Atlas4LAR-prosjektet undersøker hva som kan bedre LAR-pasienters somatiske og psykiske helse, og kosthold er ett av temaene. Dårlig tannhelse, røykevaner og mangel på sosiale relasjoner er hindre for å spise sunnere, viser ny studie.
Kun en av ti LAR-pasienter har individuell plan, viser SERAFs nye statusrapport for LAR 2023. Rapporten omhandler mer enn 7000 pasienter. Til tross for at psykisk helse er et satsingsområde, og at det bl.a. rapporteres om en høy andel med alvorlige angstsymptomer, var det kun 14 prosent av LAR-pasientene som mottok behandling for psykiske helseproblemer i løpet av 2023.
Lege Stig Asplin har fått tilbake forskrivningsretten han ble fratatt for fire år siden. Ankesaken hans skulle vært behandlet denne uka. Nå er saken utsatt - enda en gang. Men Asplin vil ha behandlet det prinsipielle: — Rusavhengige får ikke riktig behandling fordi Staten rir prinsipper som har gått på dato.
FAG: Ved årsskiftet er det to år siden prøveprosjektet med heroinassistert behandling startet. Hvilke endringer i det narkotikapolitiske landskapet fra 1960-tallet og fram til i dag gjorde HAB mulig? I en ny forskningsartikkel viser Rune Ellefsen ved RusForsk hvilke omveltninger i synet på narkotikaproblemet som måtte til før stortingsflertallet kunne si ja til HAB.
Etter svært lange prosesser er det nå besluttet å innlemme langtidsvirkende morfin i LAR-behandlingen. — Endelig, var den entydige tilbakemeldingen fra store deler av rusfeltet da beslutningen ble kjent. 24-timersmorfin vil også kunne være relevant i heroinassistert behandling (HAB).
Medborgerskap er et relevant perspektiv for LAR, særlig i lys av ambisjonene i den nye retningslinjen, skriver fire forskere ved SERAF i denne fagartikkelen.
Et nytt forskningsprosjekt er satt i gang i Bergen som kan få stor betydning for behandling av pasienter med amfetaminavhengighet. I beste fall kan det føre til at det endelig vil finnes et godt behandlingsalternativ for denne gruppen. Et sted mellom 5000 og 10 000 er amfetaminavhengige i Norge.
Endrer rusmiddelbruken seg for pasienter som går gjennom behandling for hepatitt C-virus? I Bergen og Stavanger er det gjennomført en studie blant LAR-pasienter som ble virusfri etter behandling. Les om studien her.
Lege Stig Asplin ble fratatt sin rett til å forskrive medisin. Han stevnet Statens Helsepersonellnemnd. Nå skal saken endelig opp 27. februar, etter lang tids utsettelse. — Jeg kan på ingen måte godta et stempel som lovbryter og at jeg ikke har drevet forsvarlig behandling av mine pasienter, sier Asplin i dette intervjuet med Rus & Samfunn fra september i fjor.