-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler legemiddelassistert rusbehandling (LAR)
Et drøyt år etter at det nye legemiddelet Buvidal ble godkjent for bruk i LAR, forteller St.Olavs hospital om uventende, positive bieffekter.
Stigma – å føle seg stemplet – er en barriere for å oppsøke eller forbli i legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Dette viser en rapport som Folkehelseinstituttet (FHI) har laget på oppdrag av Helsedirektoratet.
Det nye pakkeforløpet for gravide og rus skal bidra til at flere gravide med rusproblemer blir oppdaga og tilbudt hjelp. – Pakkeforløpet må ta tak i alle typer rusproblematikk, og særlig viktig er søkelyset på alkohol, som er det farligste rusmidlet for fosteret, sier Gabrielle Welle-Strand. Oppfølging etter fødsel skulle sikres med eget pakkeforløp. Men pr. nå er det uklart om dette kommer.
– Jeg tror dette er anbefalinger som vil bidra til at kvinnene i LAR og barna deres får verdig og respektfull helsehjelp med så redusert risiko som mulig, sier Christian Ohldieck.
Helsedirektør Bjørn Guldvog og arbeidsgruppa for revidering av retningslinja for gravide i LAR kom til enighet på møtet 28. august. Helsedirektøren kom arbeidsgruppa langt på vei i møte, men ønsker noe større tydelighet på enkelte punkter. Nå skal formuleringene finpusses av faglig leder Christian Ohldieck. Begge parter opplevde møtet som konstruktivt.
– Helsedirektoratet er på vei til å utspille sin rolle som faglig rådgiver, sier gynekolog Marte Jettestad, medlem i arbeidsgruppa for ny retningslinje for gravide i LAR. Hun og Ida Kristine Olsen tar nå bladet fra munnen og forteller hva som er grunnen til at revidert retningslinje er forsinka. - Når Helsedirektoratet utformer retningslinjer legger vi stor vekt på god dialog med alle aktuelle aktører, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.
Ny retningslinje skulle publiseres 30. juni. Helsedirektoratet vil ikke si noe om årsaken til forsinkelsen utover at «det er uenighet». Helsedirektør Bjørn Guldvog har innkalt arbeidsgruppa som laget retningslinja til et møte 28. august.
Hun er kjent som mora til LAR-retningslinjen for gravide, men det er ikke LAR som opptar Gabrielle Welle-Strand mest når hun etter 32 år på rusfeltet gir stafettpinnen videre til andre. - Jeg er verken for eller imot LAR. Det eneste jeg vet er at det virker, sier rusforsker Gabrielle Welle-Strand (63).
- Forsøket med heroinassistert behandling skal kunne gjøre en forskjell for dem som får tilbudet, sa Thomas Clausen da utredningen om HAB ble overlevert Helsedepartementet torsdag. Nå er det opp til politikerne å finne penger til prosjektet. Clausen ga et tydelig råd til dem: - Denne behandlingen har høye kostnader. Ikke gjør det billigere ved å redusere på kvaliteten.