-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Samleside for artikler som omhandler opptrappingsplanen
Helsedirektoratet har evaluert brukertilfredsheten underveis i perioden for opptrappingsplanen på rusfeltet. Rapporten viser at 6 av 10 brukere er fornøyd.
— Opptrappingsplanen har hatt reell betydning ute i kommunene. Men jeg hadde trodd vi skulle sett større utvikling når det gjelder bolig og arbeid, sa helseminister Bent Høie da han onsdag morgen mottok "dommen" etter fem år med opptrappingsplan. Fafos evaluering er klar: Betydelig utvikling, men nødvendig å satse videre.
— Det verste jeg har opplevd i politikken, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp) om måten rusreformen ble behandlet i hennes eget parti. Stortingsrepresentanten med det sterke personlige engasjementet for rusavhengige vil ikke ha noe mer med rusreformen å gjøre. Men rusfeltet forlater hun ikke når tiden som stortingsrepresentant snart er over. — Jeg er glad for å slutte nå.
En positiv utvikling på flere områder innen rusfeltet, men ingen målbar bedring av levekår og bosituasjon. Stor variasjon mellom kommunene og fortsatt behov for videre satsing. Slik oppsummerer Fafo status for regjeringens femårige opptrappingsplan i sin nye rapport.
Regjeringen lover at kommunenes koronakostnader blir dekket av staten. — Hvis dette løftet holdes, kan ikke kommunene bruke korona som grunn til å kutte i rusfeltet, sier Jan Gunnar Skoftedalen, leder i Fagrådet. Les mer om statsbudsjettet her:
Hva skjer med rusarbeidet i kommunene i kjølvannet av statsbudsjettet som legges frem 7. oktober? Opptrappingsplanen, med ekstra midler til rusfeltet, er ved veis ende, og kommunene sliter med koronakostnader. Mange frykter kutt i rusfeltet.
Rusfeltet har ikke sterke pressgrupper, og taper i konkurransen med andre kommunale tjenester, mener ansatte i rusfeltet. Fagrådet - rusfeltets hovedorganisasjon og Actis mener at midler til rusfeltet bør øremerkes. — Jeg kan ikke se at det er til fordel verken for kommunene eller de innbyggerne det gjelder, sier KS-direktør Helge Eide.
– Vi har for få boliger til en svært sårbar gruppe som vi er lovpålagt å hjelpe, sier leder av rusenheten i Trondheim kommune Wenche Landbakk.
De siste fem årene har Trondheim kommune fått 46,9 millioner kroner ekstra i statlige midler for å trappe opp innsatsen på rusfeltet. Men kommunen har prioritert andre sektorer.