-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler legemiddelassistert rusbehandling (LAR)
Økt brukermedvirkning, mer individuell tilpasning og flere LAR-medikamenter er de viktigste nyhetene i utkastet til revidert Nasjonal faglig retningslinje for behandling av opioidavhengighet.
De foreløpige resultatene av brukerundersøkelsen om LAR er entydige: Brukerne opplever i stor grad manglende medvirkning i sin egen behandling. Og 42 prosent har et dårlig eller meget dårlig forhold til sin LAR-lege, mens forholdet til fastlegen oppleves som langt bedre. Resultatene ble lagt frem av Marianne Pierron på et arrangement i regi av proLARNett i Arendal tirsdag.
Etter et svært langvarig arbeid er utkastet til revidert retningslinje for LAR nå sendt ut på høring med frist 5. september. Her kan du lese de 10 anbefalingene i utkastet fra Helsedirektoratet.
Om kort tid sender Helsedirektoratet ut ny retningslinje for LAR på ekstern høring, med en frist på tre måneder. — Det er et omfattende materiale som skal ut, så sett av god tid til å dykke ned i det, oppfordrer prosjektleder Christian Ohldieck. — Vi vil veldig gjerne ha innspill!
Skulle ikke heroinassistert behandling (HAB) vært i gang allerede i Oslo og Bergen? — Det tar tid å få alt på plass, meldes det fra begge byene. Men forberedelsene er godt i gang, og prosjektlederne Camilla Birkevold i Oslo og Christian Ohldieck i Bergen mener de skal være i gang i november/desember.
LAR Helse Stavanger gjennomførte i august og september 2020 en spørreundersøkelse om pasientenes opplevelse av Covid-19 pandemien, egen helse og livssituasjon, og deres opplevelse av behandling og oppfølging under pandemien. Torgeir Gilje Lid, overlege og forskningsleder ved KORFOR, og fem kolleger skriver her om resultatene av undersøkelsen.
I Bergen er hepatitt C på det nærmeste borte blant rusavhengige. — At vi har koblet behandling opp mot LAR-klinikker og MO-sentre, gjør det mye enklere å finne og å sette inn tiltak mot store deler av målgruppen, sier prosjektleder Lars Thore Fadnes.
Ingen av medisinene i LAR er med i vurderingen når det nå skal bygges opp ekstra beredskapslagre av legemidler. — Vi kommer til å vurdere flere legemidler utover høsten, sier Steinar Vik i beredskapsprosjektet. — Skjønner ikke fagfolkene at LAR-medisiner er livreddende, spør Kenneth Arctander Johansen i RIO. — Lite sannsynlig at det vil oppstå mangler på legemidler til LAR som ikke kan dekkes opp med andre tilgjengelig pakninger, sier Anne Markestad, farmasøyt ved Mangelsenteret.
Endelig. Dette har Kristin Halvorsen villet lenge: 18. mai skal hun legges inn på Drammen sykehus. Kristin skal skifte LAR-medisin – fra Dolcontin til Buvidal. Det kommer nok til å bli noen tøffe dager. Les Kristins dagbok – slik hun opplevde det der og da. Og hva som skjedde etterpå.