-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler om forebygging
– En stor styrke med de ambulante tjenestene er å komme tidlig på banen og kunne tilby tilrettelagt og fleksibel rusbehandling og oppfølging, sier Eirik Gausvik Musland, teamkoordinator ved ambulant seksjon, Helse Bergen. — Fremtidens spesialisthelsetjeneste må være tilgjengelig og fleksibel og kunne møte pasient og samarbeidspartnere utenfor sykehusbyggene, sier Guri Spilhaug, leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for TSB.
Øykommunene Hitra og Frøya har etablert døgnbemannet lokal samtaletelefon rettet mot folk som sliter med rus og psykiatri. – Vi har kort responstid. Vi rykker ut, om så sammen med ambulanse og politi. Vi kjører gjerne en tur selv også, sier leder for tiltaket, Elin Antonsen. Etter ett års drift skal kommunene nå videreføre tilbudet.
— Å drikke en del alkohol er en vanlig og akseptert del av kulturen vår. Men forskning tyder på at flere burde tenke over hvor mye alkohol de egentlig har godt av. Ikke bare for egen del, men også for dem rundt, sier forsker Ingunn Olea Lund.
Mer kunnskap om hvem som strever med selvmordstanker kan gjøre det mulig å jobbe mer målrettet med forebygging. En fersk studie gir nyttig kunnskap.
— Det er så mye skam og stigma knyttet til å ha trøbbel med rus. Vi håper at historiene i serien vil bidra til mindre stigmatisering og mer kunnskap om rusmidler, sier Lasse Gallefoss. Han er regissør av dokumentarserien "RUS" med Leo Ajkic som programleder.
— Jeg var et problembarn, helt klart, sier Jan Kopstad (38). — Men var det nødvendig å være så hardhendt og dømme meg så hardt? Hvis jeg hadde blitt møtt på en annen måte, ville jeg kanskje hatt et annet liv. Denne uka avgjøres rusreformen. Som handler om akkurat det. Hvordan skal unge, som er som Jan var, møtes: av politi og straff eller av helsehjelp?
Skal det være mulig å hjelpe minoritetsungdom med rusutfordringer, trenger de som jobber med ungdomstiltak mer kunnskap og flere kolleger med minoritetsbakgrunn.
— Styrken til ambulante tjenester er at det får mange pasienter i behandling som ellers ikke hadde blitt fanget opp. Gjennom tjenestene som ambulant seksjon tilbyr, har en større muligheter til å holde på pasienter sammenliknet med vanlig poliklinisk behandling. Psykologspesialist Benedicte Ekman Rønneberg er leder for ambulant seksjon ved Avdeling for rusmedisin i Helse Bergen. Der jobber de med å realisere stadig nye ambulante tjenester.
- Vi var livredde og tenkte "Shit, vi trenger hjelp!", sier Elin og Martin. Hos Uteseksjonen i Trondheim kommune fikk paret den hjelpa de trengte da sønnen begynte å streve.