-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler om forebygging
Lege Shahram Shaygani ville hjelpe leger som selv er bekymret for eget rusbruk. Det ble et vinn-vinn-vinn-prosjekt for pasienter, legen selv og deres pårørende. Likevel vil ikke Shaygani organisere det samme for andre yrkesgrupper.
Brødrene Lars og Mats Nicolaysen snudde ryggen til rus og det kriminelle miljøet de lenge var en del av. I dag driver de Team Up Helse, et firma som spesialiserer seg på helhetlige tjenester for å hjelpe ungdom. — Møtes ikke ungdommen på en ordentlig måte, vil det gå i lås.
Hva kan leger og sykepleiere om rus og psykiatri når de er ferdig utdannet? På sykepleierutdanningen ved Oslo Met tar de nå grep for å styrke kompetansen på rus og psykisk helse. På legestudiet får rusundervisningen alt for lite plass, mener professorene Anne Kveim Lie og Thomas Clausen.
Blir alle gode forslag for et bedre barnevern til en reell endring for de barna det gjelder? — Det fordrer at hele systemet endres og at ikke bare noen av utvalgets forslag følges opp, lyder det fra Statens Helsetilsyn i sitt høringssvar. Oslo Universitetssykehus mener forslagene fra Barnevernsinstitusjonsutvalget er så ressurskrevende at de kan være urealistiske.
Pappa-ansvar og rusbehandling fikk ham ut av rus og kriminalitet. I jobben som sosionom i Oslo kjemper Christian René Wold hver dag for at unge ikke skal havne der har selv var. — Dårlige erfaringer kan gi styrke og selvinnsikt. men de kan også være et hinder for å komme seg videre, sier Christian som vil ha større fokus på tiden etter at man har sluttet å ruse seg.
— Hvordan ville livene våre ha vært dersom noen virkelig hadde sett oss? Vi kom frem til at vi ønsket å være «de som så». Linda og Aleksander Vattøy Dyrhol har gjort noe med ønsket sitt gjennom organisasjonen Ung og Håpfull. Der hjelper de ungdom ved å bygge tillit og være tilgjengelige.
— Så tidlig som mulig i 2024. Signalene fra statssekretær Ellen Rønning-Arnesen er ikke veldig konkrete når Rus & Samfunn nå, rett før årsskiftet, er på jakt etter en dato for den mye omtalte forebyggings- og behandlingsreformen.
På et tidspunkt ruset Richard Prøsch seg for å få sove, for å klare å stå opp, for å komme seg på skolen, og på jobb. Nå reiser han rundt med foredraget «Midt i trynet», og gir ungdommen et innblikk rusavhengighetens skyggeside.
— Når politiet tar ett skritt tilbake, må sosialarbeiderne ta to skritt fram, sier Camilla Wright, leder for Uteseksjonen i Trondheim. På Torvet i byen er to av de ansatte, Live Næss og Arne Brunborg, ute for å bygge relasjoner, være tilgjengelig for ungdommen. De har lang erfaring med å jobbe uten ris bak speilet.