-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler om forebygging
På et tidspunkt ruset Richard Prøsch seg for å få sove, for å klare å stå opp, for å komme seg på skolen, og på jobb. Nå reiser han rundt med foredraget «Midt i trynet», og gir ungdommen et innblikk rusavhengighetens skyggeside.
— Når politiet tar ett skritt tilbake, må sosialarbeiderne ta to skritt fram, sier Camilla Wright, leder for Uteseksjonen i Trondheim. På Torvet i byen er to av de ansatte, Live Næss og Arne Brunborg, ute for å bygge relasjoner, være tilgjengelig for ungdommen. De har lang erfaring med å jobbe uten ris bak speilet.
«Her blir vi sett, hørt og forstått. Det er det som teller!». Ungdom og pårørende er samstemte når de forteller om MO-Ung i Stavanger.
– Vi jobber i motvind. Det er mye vanskeligere å avdekke risikofylt alkoholbruk enn vi trodde, forteller Elisabeth Aarvik ved Haugesund sjukehus.
Komikeren fikk et stort behov for å være alvorlig. Det skyldtes kokain. – Å bruke kokain er som å leke med en ladet pistol som kan gå av når som helst, sier lege og komiker Jonas Kinge Bergland.
I Trondheim rapporterer kommunens rustjenester om et generasjonsskifte blant ungdommene som ruser seg. Gruppa ned til 13 år vokser.
Innsatte over hele landet er rammet av nedskjæringer. Programmer som skulle bidra til en bedre overgang mellom fengsel og en ny start er satt på pause. — Svært frustrerende! Med moderate midler kunne mange fått muligheter for et bedre liv etter soning, sier fagsjef Anders Leinebø i Blå Kors. Riksrevisjonen har nylig konkludert med at tilbudet til innsatte er kritikkverdig og etterlyser en rekke forbedringer. Nå ligger det håp i statsbudsjettet.
— Vi gir regjeringen honnør for at det satses fra nasjonalt hold for å etablere utekontakter i kommunene. Men det er ikke nok å etablere utekontakt-tjenester. Samtidig må det sikres kvalitet og kontinuitet i tjenestene, skriver lederne for uteseksjonene i de fire største byene, i denne uttalelsen.
Dalsbergstiens hus er ett av stedene i Oslo som har nytt godt av midlene som siden 2019 er satt av for å gi folk som bor på kommunens akutt- og korttidsinstitusjoner et bedre mattilbud. Nå har Byrådet fått overlevert et kunnskapsgrunnlag og forslag til tiltak for en videre satsing på bedre ernæring.