-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler med informasjon om ulike rusmidler
YTRING: Helsedirektoratet arrangerte nylig en konferanse om legemiddelavhengighet med tittelen “Den skjulte folkesykdommen”. Jeg tillater meg å stille spørsmål ved både tittelen på konferansen og begrunnelsen for den. Måten utfordringene blir fremstilt minner om hvordan narkotikaproblemer ble forstått og fremstilt på 1960-tallet. Da var det kun mengden bruk, holdningene til bruken og tilgjengeligheten som ble problematisert, skriver FHN-leder Arild Knutsen.
SOMMERSERIE: To ganger har «Berit» kjempa en innbitt kamp mot Oxycontinavhengigheten. Hun skulle ønske hun hadde fått mer hjelp.
— Brillene vi har hatt på oss i krigen mot narkotika stenger for nyanser og har gjort oss langt på vei blinde. Han vet hva han snakker om. Professor Willy Pedersen brukte selv flere år på å få av seg "war on drugs"-brillene. Nå har han fått pris for "godt ruspolitisk arbeid". Han insisterer på at man kan ha to tanker i hodet samtidig: Rusmidler kan gjøre enormt mye skade, men det kan jaggu straff og kriminalisering også gjøre.
I 25 år har professor Odd Martin Vallersnes tatt i mot pasienter med overdoser gjennom denne døra på Legevakten i Oslo. Nå er han opptatt av å redusere mengden av motgift ved overdoser. Det trenger en forklaring.
Et nytt forskningsprosjekt er satt i gang i Bergen som kan få stor betydning for behandling av pasienter med amfetaminavhengighet. I beste fall kan det føre til at det endelig vil finnes et godt behandlingsalternativ for denne gruppen. Et sted mellom 5000 og 10 000 er amfetaminavhengige i Norge.
Komikeren fikk et stort behov for å være alvorlig. Det skyldtes kokain. – Å bruke kokain er som å leke med en ladet pistol som kan gå av når som helst, sier lege og komiker Jonas Kinge Bergland.
Oslogutten Espen er en av et tosifret antall ungdommer som de siste månedene er blitt lagt inn på Ullevål sykehus med nerveskader etter å ha brukt lystgass som rusmiddel. – Jeg kunne ha blitt sittende i rullestol resten av livet, sier han. Lystgass er på kort tid blitt et vanlig rusmiddel blant ungdommer. Både Politiet og sykehusene er bekymret.
En 20-åring fra Nedre Romerike er død etter inntak av protonitazen, et syntetisk opioid som er mange ganger sterkere enn fentanyl. Arild Knutsen, leder i FHN, mener det er grunn til å slå alarm.
Kunnskapsnivået om cannabis er labert. Elevene i den store cannabis-studien "Cann2021" både overvurderte og undervurderte hvor skadelig stoffet er. Det samme gjaldt for sanksjoner. Nå skal studien brukes til å skreddersy Helsedirektoratets videre arbeid med informasjon om cannabis og til innhold i nytt skolefag.