-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler med informasjon om ulike rusmidler
Tung drikking kan gi opp til tre ganger større risiko for demens. Og den kan komme tidlig. I en stor, internasjonal studie om demens og alkohol hadde over halvparten (57 prosent) et høyt alkoholforbruk. — Alkohol øker risikoen for alle former for demens og for at man rammes før fylte 65 år, sier forsker Sverre Bergh.
Årets Føre Var-rapport fra Korus Vest har spesialfokus på covid-19 og hvordan pandemien har slått ut på trender i rusmiljøene. De viktigste funnene er: Økt bruk av og tilgang på kokain, endret bruksmønster av alkohol og fortsatt nedgang i bruken av heroin.
Nesten 4 av 10 pasienter ved tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) er alkoholikere. Forskere har sett på hvordan disse pasientene skiller seg fra andre ruspasienter med tanke på sosioøkonomiske forhold. De peker særlig på én faktor som behandlingsapparatet bør være oppmerksom på.
I Trondheim legger et eget nettverk til rette for regelmessige møter mellom behandlere i rusinstitusjoner, ruskonsulenter i kommunen og andre som møter brukere av cannabis i jobben sin. Målet er at det skal utveksle erfaringer og øke sin kunnskap knyttet til cannabisbruk.
«Mona» behøver bare se ned på hendene sine for å bli minnet om hva hun ble utsatt for før hun ble født. Mona fikk FAS-diagnose (føtalt alkoholsyndrom) som voksen. Men mange russkader synes ikke utenpå, og mange med medfødte alkoholskader får aldri diagnose.
- Vi bør snakke mer om hva rusen gir oss. Ikke bare hva den tar. Øystein Skjælaaen har jobbet med rusfeltet i mange år. Nå har han jaktet på meningen med rus og skrevet bok om det.