-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dalsbergstiens hus er ett av stedene i Oslo som har nytt godt av midlene som siden 2019 er satt av for å gi folk som bor på kommunens akutt- og korttidsinstitusjoner et bedre mattilbud. Nå har Byrådet fått overlevert et kunnskapsgrunnlag og forslag til tiltak for en videre satsing på bedre ernæring.
Et av mange tiltak i byrådets russtrategi er å styrke innsatsen for bedre ernæring. Siden 2019 har Velferdsetaten i kommunen fått 2,8 millioner i året for å gi folk som bor på kommunens akutt- og korttidsinstitusjoner et bedre ernæringstilbud.
For å vurdere den videre satsingen på forbedret ernæring har byrådet nå fått overlevert et kunnskapsgrunnlag med informasjon om ernæringssituasjonen for personer med rusproblemer i Oslo, og forslag til tiltak som kan forbedre den. En arbeidsgruppe ledet av Turi Traaen ved KORUS Oslo har utarbeidet en rapport. Rapporten skal danne grunnlag for en sak til bystyret i løpet av høsten 2022. Da vil man ta stilling til forslagene i rapporten. (Se forslag til tiltak nederst i artikkelen)
Gruppen har fått gjennomført en spørreundersøkelse, undersøkt erfaringerne fra flere bosteder i Oslo, snakket med brukere og fagfolk og innhentet kunnskap og aktuell forskning.
Personer med rusproblemer har dårligere ernæringsstatus enn personer uten rusproblemer. Injiserende rusbrukere generelt sett har dårlig ernæringsstatus. Personer med rusproblemer opplever ofte det vi kaller matusikkerhet (at man ikke har mulighet til et stabilt inntak av sunn mat og ikke vet om man kommer til å skaffe seg nok mat).
Bedre mattilbud - mindre aggresjon
I rapporten vises det til flere erfaringer med lavere aggresjonsnivå og færre overdoser når man forbedrer mattilbudet. De skriver:
"Fredensborg Bosenter meldte at det var roligere på huset med mindre bråk og hærverk og færre overdoser om natten i perioden de hadde økt mattilbud (Myhre, 2019). Dalsbergstien Hus rapporterte om lavere aggresjonsnivå på huset under samme prosjektperiode. (Henriksen, 2019). I arbeidsgruppa kommer det også fram at flere brukere ruser seg tyngre når de ikke får i seg nok mat."
— Langsiktig arbeid
— Å bedre ernæringen blant personer med store rusutfordringer er ikke noe man kan ordne raskt. Det krever et langsiktig arbeid både blant brukere og blant ansatte i rusfeltet. Jeg håper derfor at tiltakene som arbeigsruppen har foreslått, blir en del av et langsiktig arbeid, sier Turi Traaen, spesialkonsulent ved KORUS Oslo, som er en del av Velferdsetaten i Oslo kommune.
Traaen understreker at personer med rusutfordringer er en svært sammensatt gruppe, og at de generelt ikke trenger andre ernæringsråd enn andre. Midlene som gis for å bedre mattilbudet og forslagene i rapporten er særlig myntet på personer som har så store rusproblemer at det har stor innvirkning på deres ernæring.
Bedre og mer mat på Dalsbergstiens hus
Ett av stedene som virkelig har prioritert å forbedre mattilbudet, er Dalsbergstiens hus i Oslo. I forrige måned var byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen, der for å få et innblikk i hva de har gjort. Etter besøket sa Hansen:
— Det har vært et nyttig besøk. Dalsbergstiens hus har blitt styrket fra tidligere av å bestå av frokost, matpakker og et varmmåltid nå-og da, til frokost alle dager og matpakker tilgjengelig utenom måltidene. I tillegg tilbys varm mat fire dager i uken, pluss litt ekstra i høytider og ved spesielle anledninger.
Må nå de hjemmeboende også
I arbeidet med rapporten har arbeidsgruppa også vært opptatt av situsjonen for hjemmeboende.
— Det har kommet frem i vårt arbeid at det er mange personer som bor hjemme som har store utfordringer med å få i seg nok og næringsrik mat. Selv om de klarer seg i egen bolig, er de avhengig av å oppsøke et møtested eller lignenede tilbud for å få i seg et måltid. Det er derfor viktig at vi klarer å nå de hjemmeboende og ikke bare de som bor på institusjonere, sier Turi Traaen.
Bedre ernæring forebygger overdoser
Å bedre ernæringen blant personer med rusproblemer bidrar også til å redusere risiko for overdose. Nasjonal overdosestrategi fra Helsedirektoratet peker på ernæring som et viktig overdoseforebyggende tiltak. Dårlig ernæringstilstand i form av feil- og underernæring og dårlig somatisk helse gir svekket allmenntilstand. Svekket allmenntilstand antas å være en av risikofaktorene for overdose.
Helsedirektoratet poengterer viktigheten av at helse- og ernæringssituasjonen til personer med rusproblemer blir kartlagt, og at det bør gis råd og hjelp til å bedre ernæringstilstanden. Ernæring vil derfor bli tatt inn i den reviderte utgaven av Oslostandard for overdoseforebyggende arbeid i bydelene, som vil foreligge i løpet av 2022.
Arbeidsgruppa har foreslått følgende tiltak
Bydelene:
Velferdsetaten:
BEDRE ERNÆRING