-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler om forebygging
Komikeren fikk et stort behov for å være alvorlig. Det skyldtes kokain. – Å bruke kokain er som å leke med en ladet pistol som kan gå av når som helst, sier lege og komiker Jonas Kinge Bergland.
I Trondheim rapporterer kommunens rustjenester om et generasjonsskifte blant ungdommene som ruser seg. Gruppa ned til 13 år vokser.
Innsatte over hele landet er rammet av nedskjæringer. Programmer som skulle bidra til en bedre overgang mellom fengsel og en ny start er satt på pause. — Svært frustrerende! Med moderate midler kunne mange fått muligheter for et bedre liv etter soning, sier fagsjef Anders Leinebø i Blå Kors. Riksrevisjonen har nylig konkludert med at tilbudet til innsatte er kritikkverdig og etterlyser en rekke forbedringer. Nå ligger det håp i statsbudsjettet.
— Vi gir regjeringen honnør for at det satses fra nasjonalt hold for å etablere utekontakter i kommunene. Men det er ikke nok å etablere utekontakt-tjenester. Samtidig må det sikres kvalitet og kontinuitet i tjenestene, skriver lederne for uteseksjonene i de fire største byene, i denne uttalelsen.
Dalsbergstiens hus er ett av stedene i Oslo som har nytt godt av midlene som siden 2019 er satt av for å gi folk som bor på kommunens akutt- og korttidsinstitusjoner et bedre mattilbud. Nå har Byrådet fått overlevert et kunnskapsgrunnlag og forslag til tiltak for en videre satsing på bedre ernæring.
– En stor styrke med de ambulante tjenestene er å komme tidlig på banen og kunne tilby tilrettelagt og fleksibel rusbehandling og oppfølging, sier Eirik Gausvik Musland, teamkoordinator ved ambulant seksjon, Helse Bergen. — Fremtidens spesialisthelsetjeneste må være tilgjengelig og fleksibel og kunne møte pasient og samarbeidspartnere utenfor sykehusbyggene, sier Guri Spilhaug, leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for TSB.
Øykommunene Hitra og Frøya har etablert døgnbemannet lokal samtaletelefon rettet mot folk som sliter med rus og psykiatri. – Vi har kort responstid. Vi rykker ut, om så sammen med ambulanse og politi. Vi kjører gjerne en tur selv også, sier leder for tiltaket, Elin Antonsen. Etter ett års drift skal kommunene nå videreføre tilbudet.
— Å drikke en del alkohol er en vanlig og akseptert del av kulturen vår. Men forskning tyder på at flere burde tenke over hvor mye alkohol de egentlig har godt av. Ikke bare for egen del, men også for dem rundt, sier forsker Ingunn Olea Lund.
Mer kunnskap om hvem som strever med selvmordstanker kan gjøre det mulig å jobbe mer målrettet med forebygging. En fersk studie gir nyttig kunnskap.