-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler avhengighet
Huset i Bergen. Det nye samlingsstedet for dem som sliter eller har slitt med rusproblemer. På kort tid har det blitt svært populært blant rusavhengige. Jungeltelegrafen har gått. — Dette virker som en bra sted. Jeg kommer gjerne tilbake, sier Mikael som er på Huset for første gang.
"Men i all verden, skal vi ikke slappe av da? Skal vi ikke kose oss?" — Slik tror jeg mange hadde reagert om jeg sa: "Skal vi dra på ferie til Spania? Men vi skal ikke drikke alkohol". Programleder Michael Andreassen er klar for å gå mer humoristisk til verks når han skal pirke i våre drikkevaner med forestillingen "Jeg stoler ikke på folk som ikke drekker". Han bruker sin egen historie. — Jeg vil vise for andre at det går an å bli edru.
Da Kenneth Fauske kjempet som verst ga han et løfte til seg selv: "Hvis jeg kommer meg på beina, vil livsoppgaven min bli å hjelpe andre i samme situasjon. Ingen skal føle seg så alene mot systemet, som jeg har gjort. Ingen!" Det løftet har han holdt.
Dalsbergstiens hus er ett av stedene i Oslo som har nytt godt av midlene som siden 2019 er satt av for å gi folk som bor på kommunens akutt- og korttidsinstitusjoner et bedre mattilbud. Nå har Byrådet fått overlevert et kunnskapsgrunnlag og forslag til tiltak for en videre satsing på bedre ernæring.
«Lise» er fjerde generasjon med rusproblemer i sin familie. Om sju uker er hun mor. For å beskytte det ufødte barnet tilbringer hun svangerskapet på Blå Kors Borgestadklinikken i Skien. Hvordan skal det gå? Vil hun klare å bryte forbannelsen?
Vårens rusdom i Høyesterett og Riksadvokatens nye retningslinjer får konsekvenser for politiets arbeid i rusmiljøer. Vi har sett på hva det vil bety i praksis.
Etter vellykket forbedringsarbeid har ventetiden ved avdeling rus og avhengighet (ARA) ved Akershus universitetssykehus gått fra 30 dager i 2019 til 22 dager i 2021. Det er raskere enn landsgjennomsnittet. — Vårt fokus har vært å bruke ressursene våre i møte med pasienter, ikke på papirarbeid, sier Gro Helen Øiestad-Nordberg, assisterende avdelingsleder.
– Heroinassistert behandling har betydd utrolig mye for meg, både økonomisk og i forhold til å kunne fylle hverdagen med noe positivt. Ikke minst det å bli kvitt stemplet som kriminell, har vært utrolig viktig. "Anja" er en av pasientene ved den nye HAB-klinikken i Bergen, som har offisiell åpning i dag.
FAGARTIKKEL: Hva bidrar til medborgerskap og selvstendighet i hverdagslivet etter rusbehandling? Hvilken rolle spiller forhold på samfunnsnivå for den enkeltes mulighet til å delta - for den enkeltes "recovery kapital"?