-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler avhengighet
«Lise» er fjerde generasjon med rusproblemer i sin familie. Om sju uker er hun mor. For å beskytte det ufødte barnet tilbringer hun svangerskapet på Blå Kors Borgestadklinikken i Skien. Hvordan skal det gå? Vil hun klare å bryte forbannelsen?
Vårens rusdom i Høyesterett og Riksadvokatens nye retningslinjer får konsekvenser for politiets arbeid i rusmiljøer. Vi har sett på hva det vil bety i praksis.
Etter vellykket forbedringsarbeid har ventetiden ved avdeling rus og avhengighet (ARA) ved Akershus universitetssykehus gått fra 30 dager i 2019 til 22 dager i 2021. Det er raskere enn landsgjennomsnittet. — Vårt fokus har vært å bruke ressursene våre i møte med pasienter, ikke på papirarbeid, sier Gro Helen Øiestad-Nordberg, assisterende avdelingsleder.
– Heroinassistert behandling har betydd utrolig mye for meg, både økonomisk og i forhold til å kunne fylle hverdagen med noe positivt. Ikke minst det å bli kvitt stemplet som kriminell, har vært utrolig viktig. "Anja" er en av pasientene ved den nye HAB-klinikken i Bergen, som har offisiell åpning i dag.
FAGARTIKKEL: Hva bidrar til medborgerskap og selvstendighet i hverdagslivet etter rusbehandling? Hvilken rolle spiller forhold på samfunnsnivå for den enkeltes mulighet til å delta - for den enkeltes "recovery kapital"?
I et rødmalt hus ved elva i Skien kommer folk seg på beina etter rus og kriminalitet. Noen snekrer, andre maler, mekker bil, spiller musikk eller øver på et nytt teaterstykke. Magne Kvande (55) begynte å sniffe som 11-åring og har 35 år bak seg med rus. På Crux Tilja oppfølgingssenter møter han trofast opp. — Jeg ser på det som jobben min, sier han.
— Lar-legene må ta tak i dette! Det er først og fremst de som må jobbe for å få 24-timersmorfin og depot naltrekson inn i Lar-behandlinga i Norge, sier psykiater Torbjørn Tvedten etter å ha lest Rus & Samfunns kartlegging av hvorfor ikke disse medisinene brukes i Lar-behandlinga. Tvedten har selv erfaring med å gå i bresjen for å få inn ny medisin.
Mange vil ha 24-timersmorfin og naltrekson på den norske Lar-menyen. Det er faktisk fullt mulig å få det til, men det hersker litt forvirring om hvordan, og hvem som skal ta grep. Følg Rus & Samfunns jakt på hva dette egentlig handler om.
– En stor styrke med de ambulante tjenestene er å komme tidlig på banen og kunne tilby tilrettelagt og fleksibel rusbehandling og oppfølging, sier Eirik Gausvik Musland, teamkoordinator ved ambulant seksjon, Helse Bergen. — Fremtidens spesialisthelsetjeneste må være tilgjengelig og fleksibel og kunne møte pasient og samarbeidspartnere utenfor sykehusbyggene, sier Guri Spilhaug, leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for TSB.