-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler avhengighet
— Det er så mye skam og stigma knyttet til å ha trøbbel med rus. Vi håper at historiene i serien vil bidra til mindre stigmatisering og mer kunnskap om rusmidler, sier Lasse Gallefoss. Han er regissør av dokumentarserien "RUS" med Leo Ajkic som programleder.
– Den reviderte LAR- retningslinja er tydeligere på brukermedvirkning enn den forrige, men vi synes fortsatt den bærer preg av mistillit til denne pasientgruppa, sier Ronny Bjørnestad, leder i proLAR Nett. Det er det ikke alle høringssvar som er enige i – noen snarere tvert imot.
— Man kan gjerne være fysisk rusfri, men det er først når man har bygget opp et liv rundt seg igjen, at man også kan bli psykisk rusfri. Monica Vederhus (33) er tidligere rusavhengig. Hun er mor til to barn i fosterhjem, og forlovet med Sebastian som har valgt rusfriheten sammen med henne. — Først må man finne ut hvorfor man ruser seg, hva man mangler i livet sitt som rusen dekker opp for. Og det klarer man ikke alene.
Om kort tid sender Helsedirektoratet ut ny retningslinje for LAR på ekstern høring, med en frist på tre måneder. — Det er et omfattende materiale som skal ut, så sett av god tid til å dykke ned i det, oppfordrer prosjektleder Christian Ohldieck. — Vi vil veldig gjerne ha innspill!
Skulle ikke heroinassistert behandling (HAB) vært i gang allerede i Oslo og Bergen? — Det tar tid å få alt på plass, meldes det fra begge byene. Men forberedelsene er godt i gang, og prosjektlederne Camilla Birkevold i Oslo og Christian Ohldieck i Bergen mener de skal være i gang i november/desember.
Først da Jon-André Haugen lå på en glattcelle uten å huske noenting, skjønte han det: "Jeg klarer ikke å ruse meg kontrollert". Etter flere år med inn og ut av behandling og jakt etter kontrollert rus, kom vendepunktet. I dag, etter 14 år som rusfri, gir han tilbake til andre som erfaringskonsulent i Elverum.
Nesten 4 av 10 pasienter ved tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) er alkoholikere. Forskere har sett på hvordan disse pasientene skiller seg fra andre ruspasienter med tanke på sosioøkonomiske forhold. De peker særlig på én faktor som behandlingsapparatet bør være oppmerksom på.
Spillavhengighet og koronanedstengt samfunn har vært en dårlig match. 2020 har vært året for tilbakefall og sannsynligvis for avhengighetsdebut. Brukerorganisasjoner blir nedringt og behandlingsapparatet forventer en bølge av pasienter i 2021.
- Jeg er blitt glad i meg sjøl og har ikke noe å skamme meg over lenger. Jeg har en fortid og den skal jeg bære med rak rygg. Karl-Bertil Nordland er den rusa tyven som stjal verdifull kunst fra et galleri og endte opp som bestevenn med kunstneren. Det uvanlige vennskapet ble til dokumentarfilmen «Kunsteren og tyven». Og det ble til hans nye liv som nykter, kjæreste og bonuspappa. Med Harley, jobbsamarbeid med Blå Kors og snart med en bachelor fra Idrettshøgskolen.