-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler rusbehandling
Hilde og Christer har ikke en helt vanlig kjærlighetshistorie. På et tidspunkt håpet både familie og venner at det skulle bli slutt mellom dem. De trodde ikke at Hilde og Christer kunne bli rusfrie sammen.
Kunstig intelligens har kommet for å bli, og Helsedirektoratet er på ballen med hjelp og veiledning til helsetjenestene.
FAG: Ved årsskiftet er det to år siden prøveprosjektet med heroinassistert behandling startet. Hvilke endringer i det narkotikapolitiske landskapet fra 1960-tallet og fram til i dag gjorde HAB mulig? I en ny forskningsartikkel viser Rune Ellefsen ved RusForsk hvilke omveltninger i synet på narkotikaproblemet som måtte til før stortingsflertallet kunne si ja til HAB.
Under årets ISAM (Anual Congress of International Society of Addiction Medicine) som ble arrangert i Marrakech i forrige uke, deltok norske forskere fra Avdeling for Rusmedisin, Helse Bergen. ADHD-medisin mot metamfetaminavhengighet og behandling av benzodiazepinavhengighet var blant temaene.
Språk og kulturforståelse er viktige elementer under behandling av ruspasienter. Ny forskning har sett på hva som skjer når kommunikasjonen svikter mellom tjenestene og pasienter med innvandrerbakgrunn. Forsker Prabhjot Kour etterlyser kultursensitivitet i tjenestene.
— Barn har rett til å få tilgang på den samme spesialistkompetansen som voksne, og dette ansvaret bør ligge hos helsetjenesten. Institusjonstilbudet må være langt mer fleksibelt enn i dag, sier Erik Stene, som torsdag la frem innstillingen fra Barnevernsinstitusjonsutvalget. Viktige stikkord: Mindre flytting, helsehjelp, færre institusjoner og bedre kommunale botiltak.
Hun har jobbet overalt innen rusfeltet helt fra hun var lege ved Uteseksjonen i 1990. Nå er Guri Spilhaug tildelt Rusfeltets pris for Godt rusfaglig arbeid 2023. Spilhaug skal pensjonere seg, men hun er sterkt engasjert i hvordan rusbehandling må utvikle seg fremover.
Kampen om de menneskelige og økonomiske ressursene vil bli det mest krevende fremover. Det er svaret som går igjen fra ledere i spesialisthelsetjenesten som nå skal ta fremtidsstudien "Rus- og avhengighetsbehandling 2035" med seg inn i institusjonene.
— Vi må ikke nøye oss med å snakke om "gjør vi ting riktig?". Det viktigste er "bruker vi tiden vår på de riktige tingene? En fremtidsstudie av rusbruk og rusbehandling avdekker store gap mellom fremtidens krav og dagens beredskap. — Med denne studien ønsker vi å bidra til økt bevissthet om hva fremtiden krever at vi gjør annerledes allerede i dag, sier Hilde Harwiss i Nasjonal kompetansetjeneste TSB, som har fått laget studien.