-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler rusbehandling
— Dagens lovverk er svært vanskelig å forstå, selv for eksperter. Og det er jo helt absurd at man mister retten til gratis tannbehandling hvis man klarer å trappe ned LAR-medisinen eller har gjennomført en vellykket rusbehandling og blitt helt rusfri, sier Heming Olsen-Bergem, president i Den norske tannlegeforening, Han er med i Tannhelseutvalget, som har som mål at tidligere og nåværende rusavhengige skal få et bedre tannhelsetilbud.
Utvidede rettigheter til tannbehandling er tatt inn i revidert nasjonalbudsjett.
Magne Kvande (56) ruset seg fra han var 11 år til han var nesten 40. I perioder var tannsmertene så store at han verken klarte å sove eller spise. — Til slutt ville jeg bare ha vekk det vonde. Jeg var lykkelig den dagen de røska ut tennene i overmunnen, sier han. Men tannbehandling for denne pasientgruppa byr også på utfordringer. — Noen har mye i bagasjen som gjør at gjennomføringen av tannbehandling er vanskelig, sier tannlege Åshild Lia Hvitstein.
Hvordan kan fysisk trening påvirke recoveryprosessen til mennesker i rusbehandling? Funnene fra studier viser til positive gevinster, men er det helt fritt for bivirkninger?
— Jeg tror bedre søvn er det viktigste jeg som lege kan bidra med for at pasientene mine skal holde seg rusfrie, sier Remi Andersen. Han jobber med oppfølging av ruspasienter under langtidsbehandling hos Mestringshusene.
Om du har lærevansker og psykisk utviklingshemming og i tillegg strever med rus, er risikoen stor for at behandlingstilbudet er dårlig tilrettelagt for dine individuelle behov.
Et nytt forskningsprosjekt er satt i gang i Bergen som kan få stor betydning for behandling av pasienter med amfetaminavhengighet. I beste fall kan det føre til at det endelig vil finnes et godt behandlingsalternativ for denne gruppen. Et sted mellom 5000 og 10 000 er amfetaminavhengige i Norge.
— Når man knapt har erfaring med sex uten å være ruset, er det opplagt at sex og intime relasjoner er nært knyttet til risiko for tilbakefall til rus. Det burde derfor være et selvsagt tema i rusbehandling og ved sårbare overganger som når man skal ut av fengsel, sier kriminolog Rose Boyle. Hun har skrevet en egen artikkel om dette, som del av sin doktorgrad.
Lege Stig Asplin ble fratatt sin rett til å forskrive medisin. Han stevnet Statens Helsepersonellnemnd. Nå skal saken endelig opp 27. februar, etter lang tids utsettelse. — Jeg kan på ingen måte godta et stempel som lovbryter og at jeg ikke har drevet forsvarlig behandling av mine pasienter, sier Asplin i dette intervjuet med Rus & Samfunn fra september i fjor.