-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler rusbehandling
Mer enn 50 prosent av kvinnene i studien har blitt utsatt for vold fra noen de har et nært forhold til. En av tre hadde havnet på sykehus på grunn av grov vold. — Dette viser hvor viktig det er å behandle rusavhengigheten og volden parallelt. Ikke separat, sier Charlotta Hellström, ansvarlig for studien.
Det spørres for lite om gjeld og økonomi i norsk rusbehandling og fengsler, mener Johan Lothe, leder i stiftelsen Wayback. — Gjeld fyller folk med skam og fortvilelse og ødelegger for tilfriskning. Likevel er det mye lettere å få hjelp med rusproblemer enn med gjeldsproblematikk, sier han. Albin Bendu fikk hjelp i fengselet og fikk livsmotet tilbake.
Det kommer sterke reaksjoner på at Tyrilistiftelsen har vedtatt å legge ned Frankmotunet. Tilhengere av byfjerne behandlingstilbud har samlet seg i ei støttegruppe på Facebook. I løpet av tre dager har gruppa fått over 13 000 medlemmer.
Styret i Tyrili har i dag besluttet at driften ved Frankmotunet i Folldal skal avvikles. Avviklingen skjer i løpet av 2022.
— Den tradisjonelle tankegangen er å bruke lang tid med behandling først, og så kan du begynne i jobb. Vi tror det kan være nyttig å begynne i jobb med en gang, og få behandling parallelt. Å være i jobb med oppfølging kan gi "mat" inn til behandlingssituasjonen, sier Eline Borger Rognli, som leder forskningsprosjektet "Hekta på jobb". Erfaringene så langt i prosjektet tyder på at jobb og behandling er en god kombinasjon for ruspasienter.
I seks år har rusavhengige André Olsen (53) brukt musikkterapi som motivasjon til å holde seg rusfri – gjennom Frelsesarmeens tilbud Stedet på Sagene i Oslo.
— Historiens ekko påvirker mine pasienter, sier Hanne Svinsås Magga i Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og rus. Hun var en av innlederne da sørsamisk helsekonferanse ble arrangert tidligere i november.
Vi er omkranset av høye grantrær som strekker seg mot stjernehimmelen. En og annen fakkel lyser opp i den kveldsmørke skogen, men den store kilden til lys og varme er bålet. Det er samling i utendørsterapi.
— Friluftsterapi har potensial til å virke bredt, på tvers av diagnoser, kjønn og alder. Det fastslår friluftsterapeut og forsker Carina Ribe Fernee. Terapiformen, som ennå ikke er tatt inn i helsevesenet på systemnivå, viser spennende resultater.