-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler rusbehandling
Etter drøyt tre år med høyintensitetstrening som obligatorisk medisin for alle døgnpasienter ved Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin ved St.Olav, ønsker Korus Midt å spre det glade budskap. Med støtte fra pionerene på feltet har Fagrådet og Rådet for psykisk helse tatt initiativ til å etablere et nasjonalt nettverk for å gi flere pasienter innen psykisk helse og rus tilgang på trening som behandling.
Helse Bergen skal bygge opp et nytt tilbud overfor pasienter med kombinerte rusutfordringer og psykiske lidelser. Den skal nå ut til de dårligste pasientene som ikke klarer å følge et vanlig pakkeforløp.
"Vi bør ikke snakke om motivasjon uten å legge til rette for mestring. Da er det fort gjort å påføre mer skyld og skam til en pasientgruppe som ofte bærer på nok skyld og skam fra før", skriver Bjørn Erik Navestad, gruppeterapeut og FAK-konsulent ved Origosenteret.
Innsatte i alle Norges 53 fengsler skal fra i år få bedre tilbud om rusbehandling. Målet er at rusbehandling skal være fast tilgjengelig til faste tider i alle fengsler. Tidligere har innsatte i mange fengsler måttet få rusbehandling på utsiden, og mange har opplevd avlyst behandling.
Ved en tilfeldighet oppdaget Preben Mulvik at isbading ga ham en bedre følelse enn det han hadde oppnådd gjennom mange år med medisinbruk mot angst og depresjoner. Nå hjelper han andre med å overvinne skrekken for det iskalde vannet.
Alle har rusbakgrunn, noen har sittet inne. Sammen gjør de yoga for å hente styrke, dempe angst og tilgi seg sjøl for dårlige valg. På ti år er yoga blitt et landsdekkende tilbud i og utenfor fengsel. — Yoga har gitt meg kontroll over kropp og sinn. Det umulige er blitt mulig, sier Linn Iversen, yogalærer med rusbakgrunn. Seks av ti deltakere i yogatilbudet «Back in the ring» klarer å slutte med rus.
— Styrken til ambulante tjenester er at det får mange pasienter i behandling som ellers ikke hadde blitt fanget opp. Gjennom tjenestene som ambulant seksjon tilbyr, har en større muligheter til å holde på pasienter sammenliknet med vanlig poliklinisk behandling. Psykologspesialist Benedicte Ekman Rønneberg er leder for ambulant seksjon ved Avdeling for rusmedisin i Helse Bergen. Der jobber de med å realisere stadig nye ambulante tjenester.
Ved Tyrilihaugen ble de så inspirert av et forskningsprosjekt om betydningen av kjæledyr for rusavhengige, at de nå gir hundeeiere med rusproblemer mulighet til å komme inn i behandling. Uten at de blir nødt til å plassere vekk hunden til andre.
Hva kjennetegner gode møter mellom bruker og fagperson i lokalt rusarbeid? I denne studien gjorde Mona Michalsen og Carl Christian Bachke tre hovedfunn: (1) Fagpersonenes holdninger og handlinger som uttrykte kjærlighet, håp og tro (KHT) var viktig; (2) Brukeren responderte på KHT-væremåter med å oppdage egne ressurser og tilgjengelige muligheter; (3) Å bruke en nøytral arena til møter mellom brukeren og fagpersonen kan utjevne maktubalansen noe.