-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler rusbehandling
– En stor styrke med de ambulante tjenestene er å komme tidlig på banen og kunne tilby tilrettelagt og fleksibel rusbehandling og oppfølging, sier Eirik Gausvik Musland, teamkoordinator ved ambulant seksjon, Helse Bergen. — Fremtidens spesialisthelsetjeneste må være tilgjengelig og fleksibel og kunne møte pasient og samarbeidspartnere utenfor sykehusbyggene, sier Guri Spilhaug, leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for TSB.
Sigrid Rohde, rådgiver hos KORUS Midt, ble i dag tildelt prisen «Årets villmarking» for sin innsats for å fremme utendørsterapi som behandlingsform innen rus og psykisk helse. Hennes mantra: "Det er en skog av muligheter".
— Det er mange veier inn i rusavhengighet, og det finnes mange veier ut. Jeg har erfart at vi må bevege oss bort fra tradisjonelle myter om rus og avhengighet. Fanny Duckert er en nestor innen rusforskning. Og en av landets fremste eksperter på behandling av alkoholproblemer. Beundret og respektert. – Men slik har det ikke alltid vært, sier professoren som har stått stødig i stormen.
Hvilke følelser vekkes hos helsepersonell i møte med pasienten? — På sykepleierutdanninga undervises det mye om hvor gode hjelpere vi skal være, men ikke noe om hva vi skal gjøre hvis vi blir skuffa, sint eller kjenner for sterk omsorgstrang, sier Olaug Julie Aasan. Da hun tok sin mastergrad i psykisk helsearbeid, ville hun se nærmere på om det er mulig å håndtere det helsepersonell kaller motoverføring.
Mer enn 50 prosent av kvinnene i studien har blitt utsatt for vold fra noen de har et nært forhold til. En av tre hadde havnet på sykehus på grunn av grov vold. — Dette viser hvor viktig det er å behandle rusavhengigheten og volden parallelt. Ikke separat, sier Charlotta Hellström, ansvarlig for studien.
Det spørres for lite om gjeld og økonomi i norsk rusbehandling og fengsler, mener Johan Lothe, leder i stiftelsen Wayback. — Gjeld fyller folk med skam og fortvilelse og ødelegger for tilfriskning. Likevel er det mye lettere å få hjelp med rusproblemer enn med gjeldsproblematikk, sier han. Albin Bendu fikk hjelp i fengselet og fikk livsmotet tilbake.
Det kommer sterke reaksjoner på at Tyrilistiftelsen har vedtatt å legge ned Frankmotunet. Tilhengere av byfjerne behandlingstilbud har samlet seg i ei støttegruppe på Facebook. I løpet av tre dager har gruppa fått over 13 000 medlemmer.
Styret i Tyrili har i dag besluttet at driften ved Frankmotunet i Folldal skal avvikles. Avviklingen skjer i løpet av 2022.
— Den tradisjonelle tankegangen er å bruke lang tid med behandling først, og så kan du begynne i jobb. Vi tror det kan være nyttig å begynne i jobb med en gang, og få behandling parallelt. Å være i jobb med oppfølging kan gi "mat" inn til behandlingssituasjonen, sier Eline Borger Rognli, som leder forskningsprosjektet "Hekta på jobb". Erfaringene så langt i prosjektet tyder på at jobb og behandling er en god kombinasjon for ruspasienter.