-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler rusbehandling
- Alle burde få oppleve dette. Denne gjengen var slett ikke på noen kosetur da de forserte den ene toppen etter den andre i Rondane. Her snakker vi motivasjonstur, i regi av Medvandrerne, med Are Lerstein i spissen. For Medvandrerne er naturen et verktøy på veien mot en rusfri hverdag.
Endelig. Dette har Kristin Halvorsen villet lenge: 18. mai skal hun legges inn på Drammen sykehus. Kristin skal skifte LAR-medisin – fra Dolcontin til Buvidal. Det kommer nok til å bli noen tøffe dager. Les Kristins dagbok – slik hun opplevde det der og da. Og hva som skjedde etterpå.
Et drøyt år etter at det nye legemiddelet Buvidal ble godkjent for bruk i LAR, forteller St.Olavs hospital om uventende, positive bieffekter.
Eldre som drikker for ofte og for mye, tar gjerne ikke kontakt med hjelpeapparatet. Det kan skyldes skam som assosieres med alkoholproblemer. Nå skal internettbehandling for eldre som sliter med alkoholproblemer, testes ut gjennom en forskningsstudie. Siktemålet er å senke terskelen for å be om hjelp.
En ruspasient som nærmer seg et tilbakefall endrer atferd. Hvis dette fanges opp, kan hjelpeapparatet trå til i tide. Anders Forsmo Lauvsnes forsker på hvordan mobiltelefonen kan brukes til å gi bedre persontilpasset rusbehandling ved å varsle om økt risiko for tilbakefall. Han er fullt klar over at utviklingen av verktøyet må balanseres mot hensynet til personvern.
Hvordan kommer man seg tilbake til livet etter ha blitt solgt som barn, i årevis utsatt for grov vold og seksuelle overgrep og gjort rus til sin måte å overleve på? Det vet Angelica Kjos noe om. I langvarig terapi hos Atle Austad har hun lært å sette grenser og å ta regien over seg selv. Og å sette ord på følelser. Nå har hun skrevet boken «Slipp meg fri» sammen med sin psykolog.
Fra nyttår er det Eivind Hansen, administrerende direktør i Helse Bergen, som overtar Bergensklinikkene. Men hvordan endte det slik for den tradisjonsrike stiftelsen? Å forsøke å lage en fortelling om det, er som å stikke hånden i et vepsebol. «Tidligere, langvarig kostnadsfraskrivelse», mener nåværende ledelse. «Enorm kostnadsøkning under nåværende regime» mener ex-direktør.
Et norskutviklet, digitalt kartleggingsverktøy tas i bruk for første gang i norsk rusbehandling. Helse Midt er først ut, og de ansatte har tro på bedre og mer effektiv behandling. Prosjektleder Hege Govasmark (t.h) og miljøterapeut Andrea Marie Bye mener pasientene får mer innflytelse over egen behandling.
-Ikke kall behandling for mislykket, selv om den ikke fører til rusfrihet. Behandlingen kan være svært viktig likevel – på sikt. Forsker Henning Pettersen har gått i dybden på hvordan tidligere, tungt rusavhengige greide å bli stabilt rusfrie.