-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Etter mange år som rusavhengige måtte ekteparet skape seg et nytt liv og en ny hverdag. Yogaen har spilt en viktig rolle. Da Styrkestua skulle innredes fikk de enorm respons fra lokalsamfunnet på Hønefoss, og en rekke møbler og utstyr donert.
Etter mange år som rusavhengige måtte ekteparet skape seg et nytt liv og en ny hverdag. Yogaen har spilt en viktig rolle. Da Styrkestua skulle innredes fikk de enorm respons fra lokalsamfunnet på Hønefoss, og en rekke møbler og utstyr donert.

Fra rus til ro: Yoga ga styrke til et nytt liv for Richard og Line

Gjennom ettervernet ble Richard og Line Grønlie introdusert for yoga. Nå har de skapt seg en ny hverdag der de prøver å hjelpe andre som også ønsker en endring i livet.

Det er en våt og kald novembermorgen da Richard Grønlie låser bilen og kikker opp mot 2. etasje i bygget der han og kona driver yogasenteret Styrkestua, like utenfor Hønefoss sentrum.

— Der er hun, sier han, varm i stemmen.

I vinduet står Line.

Møter du ekteparet på butikken er det få ting som avslører et tidligere liv med rus, vold og traumer. Det har de lagt bak seg.

I februar 2023 startet de «Styrkestua» på Hønefoss, sammen med Anita Sharma. Det var ment som et lavterskeltilbud for mennesker med rusutfordringer, psykiske problemer, soningsbakgrunn og pårørende. Men allerede etter et snaut års drift ser de at behovet er økende, og alle er velkomne.

Målet er et værested med fellesskap, mestring og endring i fokus.

— Det er mer enn bare yoga, sier Richard.

Fellesskapet i idretten

Ekteparets yogainteresse startet på Origosenteret i 2018, da de var i behandling. Behandleren til Richard var yogalærer, og introduserte dem for Back in the ring som arrangerte yogatimer for pasientene.

— Timene hadde en yogaform som var såpass ekstrem at du måtte følge med, mimrer Line.

— Det å sette seg ned og puste når du har masse kaos inni deg kan virke mot sin hensikt, men ashtanga er en veldig fysisk yogaform som passet bra. Jeg måtte være til stede i kroppen, og det var godt for meg.

Etter at de var ferdige i behandling fikk de tilbud om å fortsette yogautdannelsen som en del av ettervernet.

— Jeg hadde veldig dårlig selvtillit, men det å sette seg et så hårete mål at jeg fikk lyst til å kaste opp, ga mental styrke. For å bygge opp igjen et så ødelagt liv som vi hadde, så måtte jeg ha trua på meg selv, sier hun.

Richard minner kona om hvor viktig det er med mentale muskler. Det er de som hjelper når det stormer som verst. Selv hadde han gått i mange år og hatt et dårlig selvbilde.

— Jeg har aldri passet inn i verden, aldri følt at jeg var god nok, eller at jeg hadde noe å komme med. Men så valgte jeg livet, og da måtte jeg gjøre alt i min makt for å skape et liv jeg hadde lyst til å leve

Første gang Richard kjente på at fysisk aktivitet kunne brukes til å bekjempe en avhengighet hadde han vært rusfri i ni måneder, og skulle gå Birkebeinerrennet fra Rena til Lillehammer. 

— Jeg karret meg opp det ene jævla fjellet etter det andre, men mestringsfølelsen av å komme i mål etter 5,4 mil på ski var helt enorm, og kan overføres til samfunnet ellers. Det er så målbart med idrett, det blir så tydelig når du passerer målstreken.

— Og det handler ikke om å vinne, legger han til.

Det er mer enn godt nok å delta.

Fight or flight

Richard har en liver bird (fuglen som er et symbol for Liverpool) tatovert på håndbaken, og fire bokstaver (YNWA) over fingrene som en påminnelse om at man aldri går alene.

Selv har han kjent mye på utenforskap gjennom oppveksten, og da han gikk i terapi, som en del av behandlingen på Origosenteret, tok det ikke mange minuttene før han endte opp i flight mode. Han hadde bare lyst til å stikke av.

— Jeg hadde et lite toleransevindu og tålte ingen ting.

Han måtte også bygge mentale muskler. Yogaen viste seg å bli en viktig del av veien.

— Jeg prøver å leve etter ahimsa, som betyr ikkebeskadigelse, og gjelder både i ord og i handlinger, forteller han.

Ahimsa har dype røtter i indisk kultur og religion, og Mahata Ghandis begrep om ikkevold har opphav i ahimsa.

Richard sier at det er enkelt å ikke slå til naboen, men at vi ofte glemmer hvordan vi prater til og tenker om oss selv. Han sier at vi kan være fryktelig stygge mot oss selv, og oppfordrer folk til å bli mer bevisst på det i hverdagen.

 — Særlig menn må ta bedre vare på seg selv og hverandre. Det er flest menn som sitter i fengsel, flest menn som dør av selvmord, flest menn som blir utsatt for vold, flest menn som deltar i og blir drept i krig, flest menn som er bostedsløse, flest menn som er narkomane, forteller han.

Å styrke det broderskapet er blitt veldig viktig for han.

Stive menn

Yogatilbudet på Styrkestua er i hovedsak rettet mot personer med utfordringer innenfor rus og psykiatri, men Richard har også startet et kurs for stive menn.

Han er tydelig stolt når han forteller om kurset, der deltakerne er snekkere, fysioterapeuter og bygg- og anleggsarbeidere. Ja, skikkelige mannfolk.

— Det er ikke ofte jeg bruker ordet magisk, men det var rett å slett magisk å se utviklingen hos deltakerne. Fra å være flaue over å gjøre øvelser og føle seg utilpass, til å by på seg selv, og prate om endringer i kroppen og mentalt.

Yogatimene avsluttes alltid med at elevene sitter med hendene foran hjertet og sier «namaste».

Etter første time kunne Richard så vidt høre litt lavmælt mumling. Etter siste timen kom det et rungende, unisont «namaste» fra alle.

Richard tror at nettopp det at han og kona har en annen bakgrunn kan appellere til folk som ønsker å teste ut yoga for første gang.

— Mange mannfolk hadde aldri deltatt på en yogatime om instruktøren hadde vært en supermyk, fin dame i tights. Det hadde skremt livet av dem, ler han.

— Men når en halvskjeggete dude som meg står foran dem, så blir det ufarliggjort.

Til ungdommen

Mange i lokalsamfunnet på Hønefoss kjenner til Richard og Line og deres historie. Ekteparet ønsker å bli husket som noe annet enn «de narkomane.» Siden de begynte å vanke i rusmiljøet tidlig på 2000-tallet har de drømt om et værested for folk som var litt utenfor boksen.

— Djevelen har sittet på skulderen min og jeg har lurt på om vanlige folk ville komme, eller om de ville ha for mange fordommer, men Styrkestua har blitt et sted der alle som er åpne for å endre noe er velkomne, forteller Line.

Og de ser et akutt behov for endring i dagens samfunn.

— Folk er så slitne, de blir syke av stresset. Hodet går og går og går, og vi er konstant overstimulert. Du tror du ligger og hviler på sofaen, men du skråller og ser på Netflix og gjør tusen ting samtidig. Det eneste du ikke klarer er å slappe av. Vi må bort fra dette racet, sier Line.

Richard nikker oppgitt ved siden av.

— Skolesystemet er designet for en mønsterelev som passer inn i den kjempesmale boksen. Hvis man da er et barn som har maur i rompa eller vanskeligheter for å sitte stille, så faller man lett utenfor. Jeg skulle ønske at skolen, og samfunnet som helhet, var mer åpen for at ikke alle elever passer inn i den firkantede boksen, fortsetter han.

Målet for 2024 er å få flere unge brukere på yogasenteret. I fremtiden håper de at det blir et yogatilbud i skolen.

Gi tilbake til lokalsamfunnet

I desember 2022 signerte ekteparet en leiekontrakt for tre år. De er takknemlige for responsen de har fått lokalt, men er også stolte over å være en bidragsyter til lokalsamfunnet.

Richard har hovedansvaret for ettervernet og underviser dem som sliter med rus og psykiatri. To dager i uka har Back in the ring timer, og på fredager er Veien tilbake med og inviterer til åpen dag med vafler. De to ettervernsorganisasjonene er viktige samarbeidspartnere for Styrkestua. De bidrar med husleie, og muliggjør initiativet.

— Vi prøver å viske ut skillet mellom frisk og syk. Alle som ønsker å slå av en prat er velkomne, sier Line.

Hun forteller at de har sett en økning i «vanlige» folk som ønsker å bli kjent med yogaen.

— De trenger også et sted der det er lov å prate ut uten at ting blir dokumentert eller journalført. Så det er fint å se at det ikke bare er de som blir fulgt av ruskonsulenten sin som bruker stedet, men også folk som har et hus og hjem, sier Line.

Richard skyter inn at det gjelder å fjerne stigma.

— Jeg vet at veldig mange har behov for det stedet her. Dørstokkmila er lang, den følelsen kjenner vi godt igjen. Jeg var ikke unik der jeg satt med følelsen av å ikke være verdt noe, men gjennom Styrkestua skal vi skape et fellesskap. Det er rent, rusfritt, og vi skal handle ut ifra hjertet, sier Richard.

— Den gode energien vi har jobbet for sitter i veggene. Her er det er trygt.

Vil du ha kontakt med Styrkestua?

Her finner du dem på Facebook

Og her er hjemmesiden til Styrkestua