-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Samleside for artikler som omhandler ruspolitikk.
Ingen avkriminalisering, men: Fjerne fengsel som mulig straff. Slette fra rullebladet etter tre år. Man skal kunne tilkalle nødhjelp uten risiko for straffeforfølgelse. Kommunene skal ha system for å håndtere varsler fra politiet. Dette er de fire sentrale punktene det er flertall for i innstillingen fra helse- og omsorgskomitéen om rusreformen.
— Det blir ingen rusreform, det er helt klart, sa Høyres Sveinung Stensland torsdag morgen. Senere på dagen møttes helse- og sosialkomiteen på Stortinget til sitt siste møte før innstillingen deres var klar.
— Det verste jeg har opplevd i politikken, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp) om måten rusreformen ble behandlet i hennes eget parti. Stortingsrepresentanten med det sterke personlige engasjementet for rusavhengige vil ikke ha noe mer med rusreformen å gjøre. Men rusfeltet forlater hun ikke når tiden som stortingsrepresentant snart er over. — Jeg er glad for å slutte nå.
".......vil flytte ansvaret for samfunnets reaksjoner for bruk og besittelse av narkotika fra justissektoren til helsetjenesten." Nei, dette er ikke sitat fra regjeringens rusreform, men fra Arbeiderpartiets utkast til nytt partiprogram. Skal partiet skrote sitt eget programutkast på landsmøtet i helga for å stoppe regjeringens rusreform?
POLITIETS PRAKSIS: Vi i politiet har i mange år foretatt ulovlige telefon- og husransakinger hos folk som ikke har gjort annet galt enn å velge rusmidler som er mindre skadelige enn alkohol, skriver politioverbetjent Bård Dyrdal i dette innlegget.
Etter påske kommer de avgjørende sju ukene for rusreformen frem til komiteinnstillingen 27. mai. Hva blir de vanskeligste punktene for politikerne å bli enige om? Hvilke spørsmål kan velte hele reformen? Vi ha spurt fire sentrale aktører innen rusfeltet hva de tror om reformens skjebne.
RUSREFORMEN: "Når man står foran store forandringer, oppleves ofte en kamp for det bestående som det tryggeste. Problemet er at en slik kamp sjelden bringer oss framover, og gjør det umulig å rette opp i sosial urettferdighet", skriver Bård Dyrdal, politioverbetjent og leder av LEAP-Scandinavia, i dette brevet til Arbeiderpartiet.
Alle partier gikk inn for brukerrom da politikerne i Trondheim vedtok ny handlingsplan mot overdoser. Penger til drift og forslag på lokaler kommer i løpet av våren.
Om lag 4000 mennesker går natta i møte uten å ha ei seng å sove i. — Det er langt igjen før vi kan si at tilbudene i de fleste kommuner er preget av reelle valgmuligheter og brukermedvirkning, sier Petter Dahle i NAPHA. Konferansen «Et sted å bo» 2. og 3. mars setter søkelys på kommunenes boligsosiale arbeid.