-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Samleside for artikler som omhandler ruspolitikk.
I innspillene som har kommet inn til Rushåndhevingsutvalget, er det særlig sprik i oppfatningene av terskelverdier og bruk av tvangsmidler. Men aller mest engasjement er det i innspillene om det i det hele tatt er mulig å gi en holdbar avgrensing av hvem som skal regnes som rusavhengig i strafferettslig forstand.
"Tyrili vil med dette foreslå at Rushåndhevingsutvalget med sitt mandat legges ned, slik det foreligger i dag og med den sammensetningen av medlemmer som er foreslått." Det skriver Tyrili i sitt innspill til utvalget. Rushåndhevingsutvalget har bedt en rekke instanser om innspill innen 1. desember. Les innspillet fra Tyrili her.
— Barn har rett til å få tilgang på den samme spesialistkompetansen som voksne, og dette ansvaret bør ligge hos helsetjenesten. Institusjonstilbudet må være langt mer fleksibelt enn i dag, sier Erik Stene, som torsdag la frem innstillingen fra Barnevernsinstitusjonsutvalget. Viktige stikkord: Mindre flytting, helsehjelp, færre institusjoner og bedre kommunale botiltak.
Hans-Petter Jahre leder et utvalg som skal utrede en rekke stridsspørsmål. — Vi skal lage forslag til lovregler. Dette er ikke et nytt rusreformutvalg, sier han om utvalget som har fått navnet Rushåndhevingsutvalget. I disse dager ber utvalget om innspill fra en rekke instanser og organisasjoner.
Har legalisering løst Canadas cannabisproblem? En fersk rapport gjør opp status fem år etter lovendringa som gjorde cannabis lovlig.
— Det står for dårlig til med brukermedvirkning i kommunene. De argumenterer ofte med at det er så vanskelig å få tak i brukermedvirkere, sier Jens Solem fra A-larm. Sammen med blant andre Anita Walstad fra RIO har han nå fått etablert en ressursgruppe for å tilby brukermedvirkere i Midt-Norge.
Kampen om de menneskelige og økonomiske ressursene vil bli det mest krevende fremover. Det er svaret som går igjen fra ledere i spesialisthelsetjenesten som nå skal ta fremtidsstudien "Rus- og avhengighetsbehandling 2035" med seg inn i institusjonene.
— Vi må ikke nøye oss med å snakke om "gjør vi ting riktig?". Det viktigste er "bruker vi tiden vår på de riktige tingene? En fremtidsstudie av rusbruk og rusbehandling avdekker store gap mellom fremtidens krav og dagens beredskap. — Med denne studien ønsker vi å bidra til økt bevissthet om hva fremtiden krever at vi gjør annerledes allerede i dag, sier Hilde Harwiss i Nasjonal kompetansetjeneste TSB, som har fått laget studien.
Blir vold i rusmiljøet sett på som så normalt både blant menn i miljøet og blant fagfolk på rusfeltet, at voldsutsatte menn ikke får den hjelpen de har rett på? Og hvorfor finnes i praksis ingen hjelpetilbud? Maria Therese Haug jobber med kvinner i rusmiljøet, men "måtte" ta en master for å undersøke hvordan det er for voldsutsatte menn i rusmiljøet.